Omsorgstagaren blev mer och mer orolig. Efter en telefonrond ordinerades hen medicin mot sina symtom. En sjuksköterska gav den första dosen. Omsorgstagaren fick därefter två doser dagen därpå och en dos på morgonen dagen därefter.
Under eftermiddagen samma dag kontaktade närstående ambulans eftersom man misstänkte att omsorgstagaren drabbats av en stroke. Omsorgstagaren var svagare i ena kroppshalvan och delvis förlamad i ansiktet.
På sjukhuset kunde dock stroke uteslutas och istället konstaterades att hen hade fått för hög dos av den nyinsatta medicinen.
Av vård- och omsorgsförvaltningens utredning framgår att information om ordination har funnits att tillgå på olika ställen och beskrivits på olika sätt. Medarbetare har i samband med utredningen samstämmigt redogjort för att de uppfattade ordinationen som otydlig.
Omsorgstagaren fick vårdas på sjukhus i sju dagar. Hen har efter det inträffade ett ökat vårdbehov.
Läkemedelsrutinerna har nu setts över för att liknande händelse inte ska kunna inträffa igen.
Vård- och omsorgsförvaltningen skriver i ett pressmeddelande att det går inte att utesluta att det akuta tillståndet kan ha bidragit till en generell och långvarig försämring av omsorgstagarens hälsa. Händelsen bedöms som en allvarlig vårdskada och anmäls därför till Inspektionen för vård och omsorg.