Det är i något av ett blåsväder som Västra Sörmlands räddningstjänst, VSR, har hamnat efter en artikel i Ny teknik. Onsdagsförmiddagen fick därför vikas åt intervjuer med press och radio, där också förbundsdirektionens ordförande Håkan Persson (S) medverkade.
– Vi tar detta på största allvar eftersom vi prioriterar miljön högt i räddningstjänstens verksamhet, säger han.
VSR:s högsta ledning tillbakavisar påståendet att brandsläckningsskum skulle ha sprutats ut i samband med övningar efter det att skum med PFOS förbjöds 2011.
Enligt räddningschef Roger Larsson gjordes övningarna 2007. Sammanlagt 725 liter skumvätska användes.
– Då visste vi inte att skummet innehöll ämnet. Vi övade upp skummet för att det enligt leverantören hade nått sista hållbarhetsdatum, förklarar Roger Larsson.
Räddningsledningen tycker att myndigheternas information kring det giftiga ämnet och förbudet har varit otydlig och knapphändig.
– Det var först 2013 som centrala myndigheter kom fram till hur farligt PFOS är. Så hur skulle vi ha en aning om det när det förbjöds 2011?, undrar Marcus Asplund, chef för den förebyggande verksamheten.
Det var på det gamla övningsområdet vid Sandbäcken som skummet "övades upp". När området togs ur bruk 2010 undersökte miljöförvaltningen om där fanns några föroreningar i marken. Det gjordes ingen jordanalys av PFOS, säger Katrineholms miljöchef Eva Frykman. Däremot hittades ämnet i en dagvattendamm. Halten låg under miljökvalitetsnormen för vattendrag.
VSR undersöker nu om skum med PFOS kan ha använts på det nya övningsfältet. Där finns dock brunnar som ska förhindra att skadliga ämnen rinner vidare. Det tas kontinuerligt prover i brunnarna. Vid otillåtna värden kan släckvattnet pumpas upp och destrueras.
Ett faktum kvarstår: fem av VSR:s släckningsfordon innehåller rester av PFOS. Skumtankarna är plomberade men måste saneras. Kostnaden beräknas till upp emot 240 000 kronor.
– Vi ska sanera så fort det bara är möjligt, säger Asplund