– Jag kan inte styrka brott. Skyltningen är uppenbart felaktig i förhållande till trafikföreskriften, säger Jörgen Ingårda, chef för trafikutredningar hos Sörmlandspolisen.
Bron i Värmbols industriområde, vid Dalvägens slut, rasade den 24 mars. Efter att förundersökningen först lagts ned togs den upp igen av Jörgen Ingårda. Misstankar fanns om att ekipaget som var på bron när den rasade, vägt mer än de 12 ton som bron var avsedd för, enligt den lokala trafikföreskriften.
– Uppenbarligen har man kört för tungt, eftersom bron rasat, säger Jörgen Ingårda.
Men skylten vid bron stämde inte med trafikföreskriften. Enligt skylten får ekipage med släp väga 12 ton styck, jämfört med 12 ton sammanlagt enligt föreskriften. Den skylt som skulle ha använts heter C21, begränsad bruttovikt på fordon och fordonståg.
– Det är kommunens ansvar att se till att skyltningen stämmer, säger Ingårda, som dock inte planerar att inleda förundersökning mot kommunen.
– Det känns lite långsökt. Kommunen får stå sitt kast nu, säger han.
Erland Fröjd är sektionschef för gata och park i kommunen och han konstaterar att skylten var rätt 1992 när bron lades här. Sedan kom nya regler 1997.
– Då kom det inte fram till rätt person att skylten skulle ändras, säger han.
Som en följd av broraset ska alla broar som kommunen har ansvar för ses över.
– Det här blev en väckarklocka, säger Fröjd.
Det är nu en fråga för kommunens respektive traktorföretagets försäkringsbolag att utreda dels om försäkringsbolagen ska stå för kostnaden, dels vilket av bolagen som i så fall ansvarar.
– Vi försöker påverka vårt försäkringsbolag så att det ska gå fort. Det är många som behöver bron, de boende, Kiab som inte kan hyra ut Smedjan, folk som går, cyklar och åker bil, säger Erland Fröjd.
Det har förekommit uppgifter om att traktorföraren saknade tillstånd eller körkort för att köra ekipaget, men de uppgifterna avfärdas av Jörgen Ingårda.
– Jag har tittat på det. Den typen av markarbete med transporter kräver inte trafiktillstånd och det räcker med traktorkort.