Fel paragraf när företag fick böter

Företagsboten mot ett lantbruk som straffats för upprepade gödselläckage rivs upp. Åtalet byggde på en lagparagraf, bötesstraffet på en annan.

Katrineholm2015-12-02 05:30

Den slutsatsen drar Svea hovrätt efter att ha prövat överklagan i målet. Hovrätten kommer till en helt annan slutsats om påföljden än vad Nyköpings tingsrätt gjorde i februari i år.

Lantbruksföretaget dömdes då att betala 50 000 kronor i böter. Nu undanröjs den påföljden, samtidigt som företaget får tillbaka de nästan 21 000 kronor som rättegångsprocessen kostat.

Målet hade sin upprinnelse mellan hösten 2011 och sommaren 2013, då det flera gånger läckte stallgödsel från ett lagringsutrymme som företaget använde. Detta upptäcktes av kommunens miljöinspektion och landade i en anmälan om brott mot miljöbalken.

Lantbruksföretaget förnekade brott och hänvisade till att kommunen hade godkänt anläggningen innan den togs i bruk. Däremot förnekades inte att läckage hade skett. Det uppgavs ha berott på ovanligt kraftiga regnfall, vilka medförde att det inte gick att sprida gödslet på åkrarna samt att anläggningen några gånger svämmade över.

En åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål lät utreda och väckte åtal. När ärendet kom till domstol hade delar av det påstådda brottet preskriberats. Men det gick fortfarande att väcka talan om företagsbot.

Detta gjordes med stöd av paragraf 7 i förordningen om miljöhänsyn i jordbruket. Paragrafen reglerar vilka krav som ställs på ett lagringsutrymmes utformning. När företaget fälldes, hänvisade tingsrätten till att anläggningen var underdimensionerad i förhållande till gödselmängden.

Men ett utrymmes kapacitet regleras av en helt annan paragraf. Därför går det inte straffrättsligt att likställa kapaciteten med utformningen, anser hovrätten i sitt domskäl. Tingsrättens resonemang om bristande kapacitet i förhållande till gödselproduktionen faller därmed utanför gärningsbeskrivningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om