Färsk handplockad hemlagad grädde

Katrineholm2017-02-13 06:34

Det finns ord som ständigt manipulerar oss. Jag går i affären och handlar, de senaste åren har ordet "färsk" börjat strösslas ut på allehanda varors förpackningar. Färsk grädde, färsk mjölk och färskpressad apelsinjuice. Finns det något alternativ liksom?

Jag tänker mig att ord som färsk och hemlagad och handplockad signalerar något till oss om vår tid. Det handlar inte bara om användningen av nyckelord i samband med en kommersiell reklamlogik, det innebär också något annat. Orden avgränsar sig gentemot något annat, Det Andra.

Enligt postmodern teori är vi människor bara konsumenter av symboliska värden, varornas symboliska värde är det avgörande snarare än bruksvärdet. Det är reklamspråket som skapar dessa värden.

Ord som färsk mjölk, som är tänkta att signalera tanken på något genuint, en rustik sörgårdsidyll (trots att antalet mjölkgårdar i dagens Sverige är katastrofalt lågt), visar också på närvaron av något annat. Exempelvis importerad koksmakande mjölk med lång hållbarhet som får representera Det Andra (hotet utifrån).

Hemlagat och handplockat signalerar också närvaron av en industriell massproduktion och reklamens tafatta försök att bryta med det kapitalistiska produktionssättet genom framställandet av illusioner.

När jag läser en restaurangmeny och det står "handplockade rödbetor" så ser jag bara orden som försöker manipulera mig, inte de underbara rotfrukterna jag ska njuta av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!