Två lag, två flaggor, militärjackor och mjukisbyxor, gasdrivna gevär, som heter "markörer" och som skjuter färgkulor, och ett skogsparti med många gömställen. Så ser Håkan Idströms och Robban Erikssons paintballanläggning i Stettin några kilometer väster om Katrineholm ut.
– Vi började med det här 2002. Jag hade spelat en gång och skröt för Håkan om hur roligt det var, säger Robban Eriksson.
Ungefär samtidigt frågade Håkan Idström ungdomarna som hängde vid Shellmacken som han drev i centrum, vad de ägnade sig åt på helgerna. När svaret blev "paintball i Norrköping" bestämde de sig för att dra igång paintball även i Katrineholm. Av kommunen arrenderar de ett skogsområde vid Stettin, där banan är uppbyggd med gamla bildäck, trädkojor, cementrör och andra gömställen.
Högsäsong varar ungefär från mitten av maj till mitten av juni, men redan tidigt på våren börjar det. Svensexor har under åren varit basen i verksamheten, men skolklasser och företag bokar också banan och till och med en syjunta har varit här och skjutit. Paintballen tycks nästan gynnas av coronapandemin; när mycket annat är stängt fungerar det att ha aktiviteter utomhus, där man inte är så nära varandra.
– Vi kör inte i minusgrader, det klarar inte utrustningen, men i år började bokningarna redan i februari-mars.
Spelet går ut på att två lag ska försöka ta varandras flagga. Det känns att bli träffad av färgkulorna och träff innebär att man är "död", ute ur den omgången. Man kör fyra omgångar, antingen tidsbestämda eller tills ena laget vunnit flaggan.
– Det handlar mycket om samarbete, att vara uppmärksam och kommunicera inom laget. Egna Rambo-grejer fungerar oftast inte särskilt bra. Men tålamod är bra att ha. Man har nytta av kondition, men den måste inte vara jättebra, säger Robban Eriksson.
När alla i motståndarlaget är skjutna är det lätt att ta deras flagga, konstaterar Håkan Idström, men roligast är kanske när några lever och man med list snappar åt sig flaggan.
Under alla år har både Håkan Idström och Robban Eriksson haft andra jobb och skött paintballbanan vid sidan av. Sedan några år har de också "bumper ball", när man spelar fotboll innesluten i en stor uppblåsbar bubbla.
– Vi har hållit på länge och börjar bli lite gamla tycker vi. Det vore kul om någon yngre köpte verksamheten av oss. Men vi kan ju inte sluta när folk vill spela, konstaterar Håkan Idström.