Falska Ica-sms lurade flera katrineholmare

Den senaste tiden har i alla fall ett tiotal katrineholmare blivit lurade av någon som låtsas företräda Ica-banken. 

Minst ett tiotal personer i Katrineholm har blivit lurade när någon som låtsats ringa från Ica-banken hört av sig.

Minst ett tiotal personer i Katrineholm har blivit lurade när någon som låtsats ringa från Ica-banken hört av sig.

Foto: Montage TT/VT

Katrineholm2025-05-12 16:40
  • Flera invånare i Katrineholm har blivit lurade av bedragare som utger sig för att representera Ica-banken. Bedrägerierna har ökat markant på senare tid.
  • Bedragarna skickar sms där de påstår att mottagaren har beviljats ett lån och uppmanar dem att ringa ett angivet nummer.
  • Ica-banken har bekräftat att detta är en vanlig bedrägerimetod och påpekar att man aldrig kontaktar sina kunder på detta sätt.

– Nu har det varit ytterligare ökningar, från redan hög nivå, säger kommissarie Peter Göransson hos polisen i Katrineholm, om det ständigt ökande antalet bedrägerier. 

I torsdags fick Katrineholmspolisen fem polisanmälningar om bedrägeri, som gått till på likartat sätt och på fredagen gjordes ännu fler liknande anmälningar. 

En kvinna i 75-årsåldern fick sms från någon som påstod sig arbeta för Icabanken. I sms:et stod det att hon tagit något lån som beviljats. Var något fel skulle hon ringa ett angivet nummer. Kvinnan ringde numret och personen som svarade sa att hon blivit utsatt för bedrägeri. Kvinnan måste polisanmäla, sa personen, samt spärra sitt bank-id. För att göra det hävdade personen att hon måste "godkänna med bank-id", vilket kvinnan gjorde. Senare upptäckte hon att ett antal tusenlappar försvunnit från kontot. 

En kvinna i 75-årsåldern blev av med 7 000 kronor och en annan kvinna, i 65-årsåldern, lurades att lämna ut sina kortuppgifter samt swisha 62 000 kronor, efter att även hon fått sms om det beviljade lånet. En kvinna i 60-årsåldern berättar i sin anmälan att hon satt i telefon med bedragaren i över två timmar. Efter samtalet saknades 29 000 kronor från hennes konto. 

Delvis annorlunda var det sms en man fick, dock även det med falsk avsändare Ica-banken. Om mannen ringde ett visst nummer skulle han få pengar utbetalda. Men under samtalet lurades han att swisha pengar vid sju tillfällen och även höja sin beloppsgräns för swish och hade i slutet av samtalet förlorat 45 000 kronor. 

För utomstående kan kanske bedrägerisamtalen verka märkliga. Hur kan man låta sig luras? Men Peter Göransson vid polisen tror inte att det är så långsökt att bli lurad, när den som ringer dels erbjuder hjälp, dels låter förtroendeingivande. 

– Jag tror att man blir så orolig att man ska förlora pengar. Så ringer någon och är trevlig och erbjuder sig att hjälpa till. Man kanske har uppfattningen att man ska fatta misstankar bara av att höra personen prata. Men då skulle ju inte bedrägeriet fungera.

Att den som ringer verkar påläst bidrar också. 

– De här som ringer är ju tillräckligt pålästa, de är trevliga och förtroendeingivande. De skapar någon slags trygghetskänsla hos den som blir uppringd. 

Tidningen har kontaktat Ica-banken och frågat vad man vet om bedrägerierna, som sker i bankens namn. 

"Dessvärre är detta en vanligt förekommande bedrägerimetod och vi vill informera alla kunder om att vi aldrig kontaktar våra kunder på detta sätt", skriver Ica-gruppens presstalesperson Gabriella Ohlzon till tidningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!