Presto vill investera: Ska rena bort farliga "evighetskemikalien"

Presto vill söka miljötillstånd för att installera en reningsanläggning för släckvätskor vid sin anläggning i Katrineholm.
Anläggningen ska rena skumsläckvätskor från de mycket svårnedbrytbara PFAS-ämnena, även kallade för "evighetskemikalier".

Presto brandsäkerhet, med huvudkontor i Katrineholm, expanderar genom förvärvet av AB Upplands brandservice.

Presto brandsäkerhet, med huvudkontor i Katrineholm, expanderar genom förvärvet av AB Upplands brandservice.

Foto: Roger Culmsee

Katrineholm2025-03-11 18:18

Nyheten i korthet

  • Presto planerar att söka miljötillstånd för att installera en reningsanläggning för släckvätskor vid sin anläggning i Katrineholm.
  • Anläggningen ska rena skumsläckvätskor från de svårnedbrytbara PFAS-ämnena, även kända som "evighetskemikalier".
  • Presto siktar på att bli en "grön fabrik" med en helt PFAS-fri produktion och 100 procent återvinning av bland annat släckpulver och flytande koldioxid.

Prestos planer på att söka miljötillstånd är nu inne i en så kallat avgränsningssamråd, där bland annat grannar ska kunna lämna sina synpunkter.

Presto vill förutom att utöka sin produktion av handbrandsläckare från 250 000 till 400 000 per år även installera en reningsanläggning, som kan rena släckvätskor från PFAS vid anläggningen på Värmbolsvägen i Katrineholm. Dessa så kallade "evighetskemikalier", som är mycket svårnedbrutna, har hittats bland annat i dricksvattnet i vissa kommuner i landet. Detta tros komma från när räddningstjänsten använt släckskum med PFAS, bland annat vid övningar, och att kemikalierna senare letat sig ner i grundvattnet.

I samrådshandlingarna presenterar Presto tre olika typer av reningsanläggningar för släckvätskor och man vill att Miljöprövningsdelegationen fritt får välja vilken typ av anläggning delegationen helst vill se. Företaget beskriver processerna, samt vilka tillsatser som skulle behövas i form av kemikalier och så vidare, men vill av affärsmässiga skäl inte avslöja vilka tillverkare det rör sig om.

Genom rening av släckvätskorna vill Pesto kunna återanvända det vatten de består av till nya brandsläckare. Redan i dag återbrukas bland annat en större del av släckpulver och koldioxid från återvunna brandsläckare, men Presto har som mål att på sikt bli en "grön fabrik" med en helt PFAS-fri produktion och 100 procent återvinning av bland annat släckpulver och flytande koldioxid.

I ansökan beskriver företaget bland annat hur man på ett säkert sätt ska kunna hantera vätskorna som innehåller PFAS, men även de rester som blir kvar efter reningen i form av bland annat filtermaterial. Bland annat kommer vätskorna att hanteras på platser som saknar golvbrunnar.

"Det finns en viss risk att till exempel släckvätska innehållande PFAS skulle kunna sprida sig med vattnet vid en översvämning. Det skulle dock innebära att ett utsläpp av släckvätska inträffar samtidigt som översvämningen sker, något som är högst osannolikt. Prestos verksamhet ligger dessutom i ett område med genomsläpplig mark i anslutning till Katrineholmsåsen, så risken för översvämning är mycket liten", skriver företaget i samrådshandlingarna.

Senast den 7 april ska den som vill lämna synpunkter ha gjort det. 

PFAS

PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en stor och komplex ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen med varierande egenskaper och bred användning i samhället. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön. 

PFAS har tillverkats sedan 1950-talet och används på grund av sina eftertraktade tekniska egenskaper i många olika typer av varor och kemiska produkter. Många PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används som impregnering av olika textilier, läder och pappersförpackningar. 

Vissa PFAS används i brandskum som är avsett för att släcka vätskebränder. Där används de för sin filmbildande förmåga, det vill säga sin förmåga att snabbt bilda ett tunt skikt mellan skummet och den brinnande vätskan.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!