– Vi har inte sett kulmen än, det här är inte botten, säger oppositionslandstingsrådet Magnus Leivik (M).
Han menar att det ligger ett sparbeting på 100 miljoner kronor på landstinget i år och att ledningen inte ens har påbörjat det arbetet än.
– Så vi har inte sett det värsta än. Landstinget som helhet går plus, men man har ändå lagt ett sparbeting på sjukvården. Med ett pennstreck skulle man kunna befria sjukvården från den här besparingen, säger Magnus Leivik.
Förra året gick sjukvården back med 150 miljoner kronor medan landstinget som helhet gick plus med 190 miljoner, berättar Leivik.
– Vi behöver inte dra ner på andra saker, bara på resultatet på sista raden. I år har vi en prognos på 200 miljoner i överskott. Det finns pengar i landstinget, men inte i sjukvården.
Magnus Leivik har besvarat sjuksköterskornas brev till politiker och chefer och menar att det är dags för ett maktskifte i landstinget.
– För mig verkar majoriteten stå handfallen, de erkänner inte ens att det är en kris. Folk måste se att vi satsar på sjukvården. Sen tror jag inte att någon kan lösa det här nu fram till midsommar, men folk ska se att det finns politiker som sett det här och vill göra något åt det.
Han spårar den nuvarande krisen tillbaka till 2011 då man stängde 57 fungerande vårdplatser i Sörmland, införde anställningsstopp och sa upp alla vikarier. Det orsakade en negativ spiral, förklarar Leivik.
– Det här är den största krisen i sjukvården jag har sett inom min karriär som sträcker sig 15 år bakåt i tiden. Ett enormt politiskt misslyckande.
Vad tycker du om majoritetens satsning på högre löner för vissa sjuksköterskor?
– Vi har bett att få till det under flera års tid, så jo, det är väl bra, men det är inte tillräckligt för att skapa den framtidstro som behövs. Det här är inte bara en lönefråga. Landstinget har ett ganska dåligt trackrecord, det var inte många år sen vi tog bort arbetstidsförkortningen och det var inte så bra. Där körde vi över medarbetarna. Om fler medarbetare slutar nu så riskeras hela sjukvården. Ödet ligger i ett fåtal händer. Så allvarligt är det, säger Magnus Leivik.