Birgitta Moberg Magnell är lärare i lågstadiet på Skogsborgsskolan. Liksom många kolleger i landet går hon och väntar på lärarlegitimationen som hon har ansökt om hos Skolverket.
Med utgångspunkt från vad hennes arbetskamrater har fått behörighet i, tror hon att hon kommer att bli legitimerad att undervisa och sätta betyg i matematik, svenska och NO samt kemi till årskurs sex.
Men trots att hon läste ämnena SO och NO tvärvetenskapligt på lärarutbildningen i Norrköping, tror hon inte att hon kommer att bli behörig i SO. En kollega med exakt samma utbildning fick inte legitimation i ämnet. Då har Birgitta ändå undervisat i SO i sju år.
Hon känner att hon faller på mållinjen. Gränsen för när hon ses som behörig genom erfarenhet av att undervisa i ämnet går vid åtta år.
– Jag känner som lärare, att det är ett stort lotteri vad man får för behörighet.
– Lärarutbildningarna har förändrats med åren och på olika lärosäten. Därför är behörigheten svårbedömd för Skolverkets handläggare, säger hon.
– Många lärare kommer i kläm och görs inte rättvisa.
I väntan på sin legitimation har Birgitta Moberg Magnell sökt Lärarlyftet till hösten, i SO och teknik.
– Sedan får vi se vad jag får.
Hon ser att slutet för övergångsreglerna för legitimationen är en svår organisatorisk nöt att knäcka för rektorerna. Men hon tror att legitimationskravet med tiden kommer att vara ett bra och tydligt system.
Målet med reformen delas av alla:
– Vi vill alltid att barnen ska få det bästa.