Enkelspårdrift i veckor när sliten tågräls ska bytas

Rälsen på flera delsträckor söder om Katrineholm är gammal och riskerar att spricka. Därför kommer den att bytas ut under fyra veckor i höst.

Här under bron vid kyrkogården i Katrineholm ska räls bytas ut i höst.

Här under bron vid kyrkogården i Katrineholm ska räls bytas ut i höst.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2019-04-13 04:25

I dag råder nedsatt hastighet från 180 till 140 på flera delsträckor av järnvägen från Katrineholm söderut mot Simonstorp. Det beror på att rälsen på flera ställen är uttjänt och behöver bytas.

– Rälsen är gammal och sprickbenägen, säger Thomas Carlsson, delprojektledare på Trafikverket.

I september kommer Trafikverket att byta ut räls på sträckorna. Man börjar inne i Katrineholm, där räls ska bytas på två platser. Först på Västra stambanan vid fjärrvärmeverket. Där ska både upp- och nedspår bytas, men inte samtidigt. Ett spår i taget kommer att vara öppet för trafik. Därefter ska ett av spåren under viadukten vid kyrkogården bytas.

Sedan fortsätter arbetet på Södra stambanan mot Strångsjö. På en fyra kilometer lång sträcka kommer det att råda enkelspårstrafik under fem dygn.

Inne i Strångsjö ska sedan räls bytas på bangården, innan arbetet fortsätter söderut på en tio kilometer lång sträcka mellan Strångsjö och Simonstorp. Där ska ett av två spår bytas under fem sex dygn.

Arbetet planeras att genomföras under veckorna 36–39.

Konsekvenserna för resenärerna kommer att bli små under arbetstiden, menar Thomas Carlsson.

– Tågen kommer att passera i en lägre hastighet, för vår personals säkerhet. De får köra i 70 kilometer i timmen i stället för 140.

Man räknar med att restiden mellan Katrineholm och Norrköping kommer att förlängas med 1,5 minut under arbetstiden. Även om det inte är något som resenärerna märker av direkt, så kan det i värsta fall ge följdeffekter om det samtidigt blir förseningar på andra delar av den så kallade Uven-sträckan mellan Linköping och Sala.

När arbetet är klart kommer hastighetsgränsen att ökas från 140 till 180 kilometer i timmen, för de tåg som får köras så fort.

Samtidigt som rälsen byts på flera ställen, kommer Trafikverket också att göra en så kallad ballastrening. Det innebär att den makadam som rälsen vilar på rensas från grus och småsten.

– Grus binder fukt och det kan ge problem när det fryser eller när tjälen lossar. Spåret kan sätta sig eller höja sig, så att det sjunker eller får en bula. När vi renar stenen minskar underhållet, säger Thomas Carlsson.

Ballastreningen utförs på en tio kilometer lång sträcka in mot Simonstorp.

– Vi passar på att göra två jobb under samma avstängningsperiod. Medan vi byter rälsen i Strångsjöänden så renar vi ballast i Simonstorpänden av sträckan, säger Thomas Carlsson.

Boende längs de berörda sträckorna kommer att få information om hur de påverkas i god tid innan arbetet påbörjas.

– Det handlar om buller. När vi stänger av ett spår så jobbar vi dygnet runt. Vissa saker kan bara göras nattetid. Exempelvis neutralisering av spåret för att undvika solkurvor och sprickor. Det måste vi göra på natten när det är lite svalare och solen inte skiner.

Ännu ett spårarbete

I sommar kommer att annat järnvägsarbete att genomföras. Trafikverket byter ut spåret mellan Eskilstuna och Flen, vilket medför att all tågtrafik mellan orterna ställs in mellan vecka 28 och 32. Resorna ersätts med buss, vilket medför en längre restid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om