Energi, bygg och fordon ger jobb

Efter energiprogrammet är fordonsprogrammet och byggprogrammet de gymnasieutbildningar som har högst så kallad etableringsgrad på arbetsmarknaden.

Katrineholm2015-02-06 05:00

Det visar Statistiska centralbyråns nya statistik. 72 procent av eleverna på fordonsprogrammet och 68 procent av eleverna på byggprogrammet var enligt undersökningen etablerade på arbetsmarknaden tre år efter studenten.

Lägst etableringsgrad bland yrkesprogrammen på gymnasiet hade livsmedelsprogrammet, medieprogrammet samt barn- och fritidsprogrammet.

Det sistnämnda programmet är nedlagt i Katrineholm och estetiska programmet har en inriktning som heter estetik och media.

Den lägsta etableringsgraden sett till samtliga gymnasieprogram fanns enligt SCB bland elever som gått på estetiska programmet.

Men då ska en komma ihåg, att elever som har gått vidare till högskolestudier eller andra studier efter gymnasiet inte räknas in i SCB:s statistik för etableringsgrad.

Elever som gått naturvetenskapsprogrammet är de som i störst omfattning går vidare till högskolestudier.

Tre år efter studenten var enligt undersökningen sju av tio naturelever högskolestuderande.

Fordons- och byggprogrammen hade lägst andel studerande på högskola, medan ungefär hälften av eleverna som gått samhällsvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet läste vidare.

Undersökningen visar också att det var fler män än kvinnor som etablerade sig på arbetsmarknaden inom tre år, medan fler kvinnor än män studerade på högskolan.

SCB:s statistik gäller de elever som lämnade gymnasieskolan 2009. Av alla elever från den årskullen som lämnade gymnasiet hade 32 procent ett jobb tre år efter studenten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om