Per Enarsson har varit chef för kommunens handikappomsorg i sex år och tillträdde nyss som tillförordnad chef för hela vård- och omsorgsförvaltningen.
Att han parallellt med chefsjobbet har jobbat med sin avhandling i många år är kanske mindre känt utanför hans arbetsplats. Men alldeles nyligen avlade han doktorsexamen vid Umeå universitet.
År 2003 började han på Mälardalens högskola som lärare och sökte i samband med det forskarutbildning. Att ägna hela sin tid åt den akademiska världen passade honom inte.
- Det var lite för stillsamt.
Per Enarsson fick tjänsten som handikappomsorgschef i Katrineholm. Eftersom han inte ville avbryta forskarutbildningen har han både jobbat heltid och fortsatt utbildningen under alla år.
Arbetsgivaren Katrineholms kommun har stöttat och uppmuntrat till studierna, och har på köpet fått något så ovanligt som en förvaltningschef som är fil dr.
Enarssons avhandling handlar om bemötande i den psykiatriska vården, och om hur personal hittar gemensamma förhållningssätt mot patienter/brukare. Personalen anser ofta att förhållningssättet är till för brukarnas trygghet. Men i själva verket visar avhandlingen att det handlar om personalens eget behov av att hitta gemensamma arbetssätt i lägen där den känner sig "trängd" av en brukare. Denne kan i sin tur bli lidande av det.
Per Enarsson har medvetet skrivit första delen av avhandlingen på svenska, för att det ska bli lättare att överföra slutsatserna på praktiskt arbete. Där, med en fot i det akademiska och en i det praktiska arbetet, tycks han trivas allra bäst.