Nyligen var mångsysslaren Emma Hedman nominerad till Årets ambassadör. Som verksamhetschef för Ung privatekonomi strävar Katrineholmsprofilen efter att landets gymnasieelever ska få en stadig kunskapsbank i privatekonomi.
– Vi jobbar ute i gymnasieskolor med att utbilda eleverna i privatekonomi. Det handlar om allt från budget och buffert till sparande och investeringar, men vi pratar även om hur man faktiskt betalar en faktura och vad som händer om man inte gör det. Helt enkelt sånt som man önskar att alla föräldrar hade kunnat lära sina barn, förklarar Emma Hedman.
Hon berättar att målet är att ge så många unga som möjligt bättre förutsättningar att hantera sin ekonomi.
– Själv har jag varit intresserad av ekonomi så länge jag kan minnas och fick lära mig värdet av pengar hemifrån. Jag började jobba tidigt och tyckte att det var kul att tjäna egna pengar.
Är dagens unga mer intresserade av ekonomi än tidigare generationer?
– Mycket mer. Det känns som det intresset ökar mer och mer och det märker våra föreläsare av. Sen är det svårt att säga vad det beror på. Om det hänger ihop med sociala medier och att man vill leva lika rikt som influencers eller ett större behov av kontroll sedan inflations- och räntechocken, vet jag inte.
Emma Hedmans investeringsintresse tog fart när hon började jobba för Unga aktiesparare hösten 2021. Nu har hon under flera år lotsat andra i privatsparandets värld. Både på jobbet och privat.
– Jag hjälper mina barndomsvänner att göra om sina fondplaceringar, följer med lillasyrrans pojkvän till banken och snackar aktier på gymmet, säger hon och skrattar.
Blir du haffad på stan med frågor om privatekonomi?
– Ja, det händer faktiskt ibland att någon har en fråga eller fundering. En del skriver också på Instagram, andra frågar mig på tåget och jag försöker svara på så mycket jag kan. Jag pratar aldrig om specifika aktier eller bolag, utan om det man behöver känna till för att fatta egna beslut. En helt otippad människa skrev till mig och hade kommit igång med sparandet efter att ha läst om investeringar på mina plattformar. Det är den finaste komplimang man kan få.
Emma Hedman konstaterar att det är väldigt mycket psykologi bakom aktie- och fondhandel. Inte minst i den ekonomiska kalabalik som Trumps införande av tullar har skapat.
– Det har varit kris och panik. Det är klart att oron sprider sig i hela kroppen när folk känner att pengarna rinner ur händerna på en. Det är mänskligt att tycka att det är jobbigt att fundera på vad som händer med ens pengar. Känner man att man har väldigt svårt att ha is i magen ska man faktiskt låta bli att logga in just nu.
Hur ska man tänka som privatsparare i nuläget?
– Jag tror verkligen att det handlar om att behålla sitt lugn och sitta still i båten. Jag tycker man ska hålla fast vid sin långsiktiga strategi, pengar man investerar på börsen ska ju vara där på lång sikt. Det har varit otroligt turbulenta dygn, men det är inte första gången vi ser en krasch. Under mina investeringsår har det hänt ett par gånger.
Vad ska man se upp med?
– Det finns både bra och dåliga finfluencers (influencers som tipsar om investeringar). Många menar väl, medan andra tjänar pengar på folks okunskap. Vem som helst kan nå ut i bruset, men det är viktigt att kika på vem som står bakom kontot. Är det en organisation som vår som verkar för att folk ska kunna lära sig mer eller en enskild individ som tjänar pengar på att du köper utbildningar och klickar på länkar?
Vill du veta mer om sparande och ekonomi? I morgon onsdag kommer Emma Hedman att livechatta med Katrineholms-Kurirens läsare.