Lokala råvaror på tallriken på Katrineholmsgalan

Emelie Brokvist har komponerat den trerättersmeny som serveras på Katrineholmsgalan. "Det ska vara snyggt, smaka gott och det ska gå fort", säger hon.

Emelie Brokvist, kökschef på Safiren, är ansvarig för galamiddagen.

Emelie Brokvist, kökschef på Safiren, är ansvarig för galamiddagen.

Foto: Carina Bergius

Katrineholm2023-04-20 04:46

I nuläget är 230 biljetter sålda till galakvällen på Safiren den 29 april, då årets eldsjäl och årets ambassadör ska prisas.

Under kvällen kommer gästerna att serveras en trerättersmeny. Den är komponerad av Emelie Brokvist som är kökschef på Safiren. Hon har tagit fram fyra olika förslag som bollats tillsammans med Plus Katrineholm och tillsammans har de kommit fram till en meny som känns rätt i tiden.

– Det är viktigt att man kan lägga upp maten snabbt på tallriken och att maten kan hålla värmen, säger Emelie Brokvist. 

Safirens kök har sedan tidigare samarbete med Sjöholms gård. 

– Vi vill jobba så lokalt det bara går. Mer lokalt än så här kan det inte bli, när kossorna går bara ett par kilometer härifrån, säger Mariah Lindborg, verksamhetschef på Hotell Statt, Safiren och Stora Djulö herrgård.

Nu har man också inlett ett samarbete med Warbro kvarn. I Djulöbageriet bakar man enbart med deras mjöl.

– Det plockar vi in både i förrätten och efterrätten på galan, säger Emelie Brokvist.

Till förrätt serveras rökt hjortcrème med rostat rågbröd från Djulöbageriet, bakat på Warbro kvarns Krav-märkta rågmjöl. Det serveras med picklad rabarber och chorizo från Sjöholms gård.

Till huvudrätt serveras ekologisk Krav-märkt ryggbiff från Sjöholms gård, med potatiskaka, äpple och fänkålssallad, bakad morot samt rödvinssås.

Och till dessert bjuds det på mustig chokladkaka bakad på Warbro kvarns Krav-märkta rågmjöl samt citrussmetana och kolasmul.

undefined
Emelie Brokvist bjuder på ett litet smakprov på vad som komma skall.Här har hon provbakat brödet till förrätten och chokladkakan till efterrätten. På bild ses också Mariah Lindborg.

– Chokladkakan är bakad med skållat rågmjöl. Man häller hett vatten på det för att det ska svälla. Allting som är torrt vill ju ha vätska och tillför man vätska innan man häller det i kakan bli det mycket saftigare, säger Emelie Brokvist.

Nästa vecka ska hela menyn provlagas. Då ska även dryckerna provsmakas ihop med rätterna. Under galalördagen arbetar sex eller sju kockar i köket. Förberedelserna pågår dock hela veckan.

Nytt i år är att gästerna kommer att sitta vid runda bord, i alla fall på dansgolvet.

– Runda bord bidrar både estetiskt, men också till att det blir närmare till personliga samtal och utbyte, säger Tina Berggren, projektledare på Plus Katrineholm.

– Det kommer att ge en annan känsla när man kommer in i rummet, säger Mariah Lindborg.

När festligheterna på scenen är slut, det vill säga när årets eldsjäl och årets ambassadör har prisats, tar dj Baggio över.

– Vi laddar. Det här ska bli så roligt, säger Mariah Lindborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!