Elevrådet på Nyhemsskolan består av ett 20-tal elever från de tre högsta årskurserna. De är enigt kritiska mot kommunens förslag att flytta deras klasser till en stor högstadieskola för hela Katrineholm.
– Det här kommer hastigt och känns inte välplanerat, säger Alexander Karlsson i elevrådet.
Han säger att elever nu inte ser några lösningar på hur flytten skulle gå till, bara en abstrakt idé från kommunen.
– Det är svårt att komma med argument eftersom vi inte fått någon information om vart vi ska ta vägen, säger Johanna Pettersson.
Flera av eleverna i rådet tycker att kommunen borde ha pratat med och informerat eleverna på Nyhemsskolan i stället för att gå till medierna först.
– Många oroar sig i dag eftersom de inte vet vad som händer med deras profilval, säger Alexander Karlsson.
Flera av eleverna har för bara ett halvår sedan också genomlevt en skolflytt från Floda till Nyhemsskolan.
– De har precis lärt sig hitta här och en flytt drabbar både lärare och föräldrar. Det känns som att vi inte har ett dugg att säga till om, säger Robin Carpman.
– I skolvalet till sjuan valde jag just Nyhemsskolan eftersom det fanns mest aktiviteter här, jag bor nära och så gick jag här i mellanstadiet, säger Oscar Wallin.
En annan elev, Johan Ekroth, bytte från sin gamla skola till Nyhemsskolan för att han var mobbad. Numera är det ingen alls som mobbar honom.
Samtliga elever verkar vara överens om att Nyhemsskolans högstadium ska vara kvar, att den lugna och kamratliga atmosfären och det naturnära läget är långt bättre än de mera centralt belägna skolorna där eleverna nu riskerar att hamna.
– Det känns tryggare att välja en mindre högstadieskola än exempelvis Tallåsskolan där man kan gå ut nian utan att ens känna vissa elever, säger Johanna Pettersson.
En ny miljö på en större skola med större anonymitet och en risk att försvinna i mängden verkar skrämma de flesta i elevrådet. Nyhemsskolan har, enligt eleverna själva, mindre bråk och vissa elever från andra skolor har till och med flyttats till Nyhem för att sluta bråka.
– Jag har varit med om två skolnedläggningar i Floda och den här gången har det varit mycket sämre information än då. Vi fick reda på det via Facebook liksom, säger Lucas Johansson.
Den 22 mars ska bildningsnämnden ta beslut i frågan.