Elevlunch för tyfondrabbade

På torsdagen och fredagen lagar Lindengymnasiets elever luncher, där en stor del av inkomsterna går till de drabbade av tyfonen i Filippinerna.

Katrineholm2013-12-12 15:13

Det är ett samarbete mellan Coop Extra och Lindengymnasiet, som ligger bakom torsdagens och fredagens lunchrätt. Restauranggästerna betalar 70 kronor för rätten, och 50 kronor går via biståndsorganisationen We effect till dem som drabbats av tyfonen i Filippinerna.

— Vi har pratat om vad vi kan göra, och det finns många som behöver hjälp. Det låg nära till hands, säger Michael Hofstedt, som arbetar med Lindens restaurang- och livsmedelsprogram.

Det är första gången Lindens restaurangprogram arbetar på det här sättet, med näringslivssponsring och att skänka inkomster från lunchserveringen till välgörenhet.

— Det är bra att ta till vara engagemanget hos eleverna, alla vill hjälpa till när de ser tv-bilderna från Filippinerna, konstaterar Michael Hofstedt.

Coop Extra har sponsrat med fläskfilén, som två tredjeårselever stekte redan dagen innan, och som ligger färdig i lådor. Josef Blum är butikschef på Coop Extra och berättar varför butiken vill vara med och bidra.

— Vi har matsvinn i dag, och vi har folk som behöver hjälp. Vi jobbar mycket med Lindens handelsprogram, och undrade om vi inte kunde hitta ett bra samarbete här också.

I Lindens restaurangkök är det mycket spring och många kockar. Det är fem rätter som ska lagas den här dagen, dessutom förbereds en kall julbuffé, som kommunen beställt. I lådor ligger potatis, som Michael Hofstedt själv stekte på morgonen, och vid en bänk förbereder andraårseleven Olle Nyberg bearnaisesåsen till dagens speciella lunchrätt.

Förutom bearnaisesås kommer rätten att bestå av helstekt fläskfilé, råstekt potatis och sauterade grönsaker. Grönsakerna, körsbärstomater, paprika, champinjoner och rödlök, ligger uppskurna i lådor och ska bara sauteras.

— Det är kul. Jag har skänkt någon slant, men det här är jättekul, säger Olle Nyberg.

I köket är det jäktigt, och Michael Hofstedt påminner om att lunchen ska vara klar klockan 11.

— Inga problem, säger Olle Nyberg.

Det här första samarbetet kan följas av fler, tror både Michael Hofstedt och Josef Blum.

— Vi har pratat om fler tillfällen. Vi lagar ju mat här, och är det för en god sak är det ännu bättre, säger Michael Hofstedt.

— Kan vi hitta samarbeten är det otroligt kul, säger Josef Blum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om