I oktober 2024 gjorde länsstyrelsen, efter en anmälan, ett besök hemma hos kattägaren.
Katten, som var hemma vid tillfället, bedömdes vara kraftigt överviktig. Ägaren berättade att hon varit hos veterinären för drygt ett år sedan och vägt katten och efter det börjat utfodra katten med bantningsfoder. Men efter en månad gick hon tillbaka till det vanliga fodret eftersom katten mådde dåligt av bantningsfodret.
Vid ett besök hos veterinären i november 2024 vägde katten 8,5 kilo. Enligt journalen var katten kraftigt överviktig. Veterinären upprättade en viktminskningsplan. Enligt den skulle katten, för att inte drabbas av fettlever, minska till 6,7 kilo på 13 veckor. När katten nått målvikten skulle kliniken utvärdera om katten behövde gå ner ytterligare i vikt.
I januari hade kattägaren ny kontakt med länsstyrelsen. Då sa hon, enligt länsstyrelsen, att bantningsfodret som katten äter tagit slut och när hon skulle köpa mer hos veterinären var fodret slut. Därför var hon tvungen att köpa kattens vanliga foder.
Enligt kattägaren är det inte några problem att få ner katten i vikt om han utfodras med rätt foder. Men enligt kattägaren har blötfodret varit slut på hos veterinären vid två tillfällen. Därför har hon varit tvungen att köpa annat foder åt katten och därför har han inte gått ner i vikt som han borde.
Men enligt kliniken har det alltid funnits någon typ av bantningsfoder på hyllan.
I slutet av februari i år togs katten till kliniken för ny viktkontroll. Då vägde den nio kilo. Kattägaren fick då med sig aktiveringsövningar för katten hem. Kattägaren berättar att hon försöker att leka med katten så mycket som möjligt, men att han är 14 år och inte så intresserad av att leka.
Enligt djurskyddslagen ska djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande. Övervikt hos katt kan leda till sjukdomar som diabetes och urinvägsproblem. En överviktig katt orkar mindre, får sämre rörlighet och riskerar att skada sig. En katt med sämre rörlighet har också problem med att göra sin päls ren.
Genom att ge katten annat foder än dietfoder har djurägaren inte följt veterinärens rekommendationer. Länsstyrelsen bedömer det därför nödvändigt med ett föreläggande för att säkerställa att djuret har det bra.
I slutet av maj ska katten vägas på nytt och i början av juli ska den ha nått sin idealvikt på 6,7 kilo.
Om kattägaren inte följer föreläggande är länsstyrelsen skyldiga att vidta ytterligare åtgärder.