Onsdagen den 11 mars 2015. De över 400 medarbetarna på Ericssons fabrik i Katrineholm går till jobbet som vanligt. Helt ovetande om vad som väntar. På förmiddagen kallas de in på möte. Där får de veta att fabriken ska läggas ned och att alla varslas om uppsägning.
I kölvattnet av andra stora fabriksnedläggningar i Katrineholm, blev beskedet från Ericsson en rejäl kalldusch. Både för kommunen, men inte minst för fabrikspersonalen på golvet. Milica Babic var en av dem som blev av med jobbet.
– Naturligtvis kom det som en chock, men det var bara att acceptera. Det gick inte att göra så mycket åt det. Jag var inte ensam, utan alla var tvungna att ta till sig beskedet. Den sista oktober var min sista dag och den första november började jag utbilda mig, säger hon.
Ericsson gav henne lön i ytterligare två år. Under tiden studerade hon till undersköterska och jobbade extra som boendestödjare.
– Vi var 18 personer som utbildade oss till undersköterskor och flera fick fast tjänst på Karsudden. Jag var en av dem.
Milica Babic jobbade på Ericsson i över 20 år. Där sysslade hon med allt från att tillverka kretskort till att hantera ordrar. Innan nedläggningsbeskedet fanns det inte på kartan att hon skulle byta yrke. Så här i efter hand blev det ändå lyckat.
– Först tänkte jag att vård aldrig skulle vara min grej, men där hade jag fel. Jag trivs väldigt bra när jag får jobba med människor, så för mig löste det sig på ett bra sätt. Jag tycker att det är bättre på Karsudden än vad det var på Ericsson.
Kan du utveckla hur du tänker?
– Jag saknar absolut inte Ericsson. Arbetet var tidvis tungt och när jag höll på med kretskort var det väldigt smått. Jag har lite sämre syn än andra och då blev det jobbigt. Dessutom var folk inte lika sociala som de är på Karsudden, säger Milica Babic.
Göran Dahlström (S) var kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm när Ericssons nedläggning tillkännagavs. Han hade tidigare fått vara med i efterverkningarna av Scanias, FCI:s och Flextronics nedläggningar i början av 2000-talet.
– Jag är uppväxt med Ericsson. Det här var deras första fabrik utanför Stockholm. För de flesta av oss kom beskedet som en chock. Ingen av oss trodde att de skulle lägga ned, men samtidigt beundrar jag sättet de gjorde det på, säger Göran Dahlström.
På vilket sätt blev det en lyckad nedläggning?
– De var otroligt professionella och tog hand om folk på ett bra sätt. Tack vare deras insatser, men också kommunens, hittade de allra flesta nya jobb. De sade till mig att "Göran, du ska veta en sak. Det här ska bli den absolut bästa nedläggningen som Ericsson har gjort". Naturligtvis kände folk oro, men det blev inte alls lika stora konsekvenser som när Scania stängde.
Enligt honom står Katrineholm betydligt bättre rustat i dag än vad man gjorde förut.
– Näringslivet mår bättre av att vi inte förlitar oss på stora giganter till företag. Blir det lågkonjunktur i en särskild bransch, så drabbas vi inte lika hårt. Det är bättre med stor bredd på företagen. Nu är det full fart framåt med fler offensiva satsningar, säger Göran Dahlström.