Sörmland vatten, som ägs av bland annat Katrineholms kommun, hävde med omedelbar verkan ramavtalet med entreprenadföretaget Bygg och schakt i förra veckan. Fakturafel och avtalsbrott var orsaken, då företaget inte tankat med förnybar diesel, HVO, vilket var ett av kraven.
Hur fick ni veta det här?
– Jag tror att det framkommit i samtal med folk som jobbar ute på fältet i projekten. Jag har inga detaljer, säger Asoos Rasool, vd för Sörmland vatten.
Efter det ska Sörmland vatten ha vänt sig till Bygg och schakts ledning, som då bekräftade att de inte hade tankat med HVO.
Asoos Rasool förklarar att timpriset som kommunen betalar för Bygg och schakts tjänster baseras på kostnaden för HVO som bränsle.
Har de tagit betalt för att använda det bränslet?
– Timpris är för maskin, chaufför, bränsle och allt som tillhör, men timpriset är baserat på HVO som bränsle. Så indirekt ja, men man betalar inte enbart för HVO, utan man betalar timpris för maskinanvändning, säger Asoos Rasool.
Vet ni hur mycket pengar det rör sig om?
– Nej, vi arbetar med det här för att se hur mycket pengar det rör sig om. I alla sådana sammanhang, finns belägg för återbetalningskrav och skadeståndskrav. De här grejerna måste vi titta närmare på innan vi vet med säkerhet.
Ni vet inte än hur det ligger till?
– Enligt vår första bedömning kan det finnas återbetalningskrav och skadeståndskrav som vi kan ställa till Bygg och schakt, men det kommer vi titta närmare på efter sommaren.
Kommunens samhällsbyggnadschef Magnus Runesson har tidigare sagt till tidningen att Bygg och schakt kommer att plockas bort som underleverantör i avtal man har med andra företag.
Under fredagen ska Bygg och schakt haft informationsmöte med sina anställda. På eftermiddagen får tidningen ett mejl från Richard Olsson, en av delägarna.
"Vi har gått ut med information till våra anställda där vi har fått göra en mindre omorganisation inom företaget. Vi har ställt om våran personal/maskinpark på nya uppdrag. Kommentar enligt artikel att Bygg och schakt ska plockas bort från övriga avtalspartners är för oss okänt. Vi får ta ställning till kommunens uttalande längre fram. Bygg och schakt ser ljust på framtiden och blickar nu framåt", skriver han.
Avtalet med kommunen var en stor inkomstkälla för företaget. När tidningen frågar om det hävda avtalet kommer leda till uppsägningar är svaret nej.
"Vi ser i dagsläget ingen anledning till varsel", skriver Richard Olsson.
Bygg och schakt har tidigare uppgett att man inte lyckats levererat 100 procent HVO på grund av att det brustit i deras interna informationsled.
Bygg och schakt har erbjudits att kommentera Asoos Rasools uttalande om skadestånd, men har ej återkommit med något svar.