Drönare används när nya kartor ska ritas

På fredagen användes för första gången ett så kallat UAS-plan för att kartlägga mark och bebyggelse i kommunen.

Katrineholm2014-11-01 22:00

Det ser ut som ett modellflygplan och drivs med ett 11-voltsbatteri och elmotor för start och landning. Väl uppe i luften tar UAS-planet en bild var tredje sekund. Att kartlägga ett 72 hektar stort markområde på Djulönäset tar 36 minuter och kommer att resultera i 600 bilder av markytan.

– Tekniken har funnits i ett antal år, på senare tid har det slagit i genom stort, säger Per Ljungdahl, anställd vid Metria och planets pilot.

För att flyga och fotografera för kommersiell användning måste planets förare vara registrerad som pilot, även om han eller hon står kvar på marken när planet flyger. Per Ljungdahl följer via en datorskärm planets färd över land och vatten och ser också på skärmen hur meter för meter täcks med bildpunkter, som visar att området är avfotograferat.

– UAS fyller glappet mellan traditionell terrestär mätning, där man går med en gps-stång och mäter, och att hyra in ett fullstort flygplan, förklarar Ann-Britt Hellström vid Metria.

Metria ingick tidigare i Lantmäteriet, men är sedan 2011 en egen myndighet med ansvar för mätningar och kartläggningar. UAS-planet är ett sätt att hålla sig ajour med tekniken, säger Ann-Britt Hellström.

– Det tar för lång tid att gå runt och mäta terrestärt.

Det är kommunens samhällsbyggnadsförvaltning som beställt kartläggningen av Djulönäset. Den senaste kartan över området är från 1993 och mycket kan ha ändrats sedan dess: tomter kan ha styckats av, vägsträckningar ändrats och byggnader kan både ha försvunnit och tillkommit.

– Kommunen ansvarar för att det finns uppdaterade kartor, säger Erik Bjelmrot vid samhällsbyggnadsförvaltningen, som beställt mätningen av Djulönäset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om