Under sommaren har arbetet med att bygga en pumpstation för kommunalt vatten i Sågmon inletts. Ett 60-tal fritidshus, varav några bebos permanent, ska få vatten härifrån.
Vid ån mellan Häggsjön och sjön Storjälken, har Sörmland vatten och deras entreprenör grävt ett 3,5 meter djupt hål. När man kommit ned så djupt strömmade vatten fram, som nu dräneras ut i ån.
Det har fått en privatperson att reagera, och skicka en anmälan om miljöstörning till Länsstyrelsen i Sörmland.
"Ån som slamvatten pumpas ut i har i delar slammat igen samt dräneringen som pågår gör att minst tre brunnar för dricksvatten sinat. Är det som sker enligt miljölagen? Har man tillstånd till det som sker? Dör fisklivet, flodkräftan i ån?" frågar sig anmälaren.
David Aronsson är funktionschef vid natur- och miljöenheten vid Länsstyrelsen Sörmland, och efter att han fått anmälan åkte han ut till Sågmon. Där konstaterade han att dräneringen är tillståndspliktig vattenverksamhet. Efter besöket har Länsstyrelsen beslutats att anmäla verksamheten till åklagare.
— Det såg inte bra ut i ån. Jag tyckte att en stor del av ån, även mot flödesriktningen, var grumlig, säger David Aronsson.
Det kan räcka med att man anmäler vattenverksamhet, om den inte skadar allmänna eller enskilda intressen, men eftersom brunnar i Sågmon har sinat är det enligt Aronsson uppenbart att enskilda drabbats och att tillstånd måste sökas.
Det är oklart hur lervattnet i ån drabbat sjön Storjälken och stammen av den akut hotade flodkräftan, som finns där.
— Blir det slammigt i vattnet är det klart att det påverkar sjön, säger David Aronsson.
Sörmland vatten kände i slutet av veckan inte till att Länsstyrelsen anmäler dräneringen till åklagare, men Mats Bergman, ansvarig för ledningsnäten, säger att Sörmland vatten agerat direkt när man fått reda på att fastigheter hade problem med vattenförsörjningen.
Nästa vecka ska hålet där pumpen satts ned fyllas igen, och då återställs balansen, säger han.
— När det är igenlagt kommer det att fungera som vilken pumpstation som helst.
Samtidigt är pumpstationens placering, enligt Sörmland vatten, inte optimal. Mats Bergman påpekar att företaget inte skulle ha valt den platsen i första hand, men att Sågmons samfällighet i samråd velat ha pumpstationen där.