Dramatiska utbildningen – Maida, 17, testar drömyrket

Utbildningen Människan bakom uniformen pågår just nu i Katrineholm.
Deltagare får utföra bland annat räddningstjänstens och polisens arbetsuppgifter.
– Vi har fått leta efter fingeravtryck och blod som kriminaltekniker, säger Liam Jaktlund, 17.

Fredrik Ahlman vid räddningstjänsten ser över MBU-kvällens praktiska moment. 
"De kommer att få släcka eld, åka med i stegbilen upp i luften och vara rökdykare. Kanske lite fysisk aktivitet också", säger Fredrik Ahlman.

Fredrik Ahlman vid räddningstjänsten ser över MBU-kvällens praktiska moment. "De kommer att få släcka eld, åka med i stegbilen upp i luften och vara rökdykare. Kanske lite fysisk aktivitet också", säger Fredrik Ahlman.

Foto: Vernes Rizvanovic

Katrineholm2025-04-11 16:46

Människan bakom uniformen (MBU) är en tio veckors utbildning som erbjuds gratis runt om i Sverige, en kväll i veckan. Den startade i Göteborg efter ungdomsoroligheter och skadegörelser under hösten 2009. Totalt är det tolv ungdomar i åldrarna 15 till 20 år som är med och träffar personal från bland annat räddningstjänsten, polisen och ambulansen. De får också pröva på olika praktiska moment ur verksamheternas arbetsuppgifter. 

– Vi vill att MBU ska ge deltagarna både erfarenheter och möjligheter till att skapa relationer med uniformsbärande verksamheter, säger Evelina Svensson, gruppledare för MBU. 

Katrineholms kommun har valt att införa MBU som ett led i det brottsförebyggande arbetet.

undefined
Gruppledarna Hanna Högberg och Evelina Svensson stöttar arbetsgrupperna i de olika verksamheterna men ser också till att varje deltagare känner sig sedd och hörd.

– Flera ungdomar har visat intresse för att vilja bli kriminologer, hundförare eller arbeta inom räddningstjänsten. De är otroligt nyfikna och vill veta allt, säger Hanna Högberg, som också är gruppledare för MBU. 

– Alla är otroligt engagerade och hittills har det varit fantastiska kurstillfällen, tillägger Evelina Svensson. 

Ungdomarna har tidigare besökt olika verksamheter. Hos socialtjänsten fick de, genom en VR-simulering, bemöta aggressiva människor och försöka hantera situationen. 

Den 10 april var deltagarna hos Västra Sörmlands räddningstjänst. Kvällen började med en timmas teoripass där ungdomarna fick lära sig mer om verksamheten. Därefter blev det en kort fika innan det var dags för den praktiska delen. 

undefined
Liam Jaktlund, 17, och Maida Mohamud, 17, deltar i kvällens utbildning. "Vi är väldigt taggade på kvällens praktiska delar", säger Liam Jaktlund.

– Tidigare har vi varit hos Securitas, på deras hundenhet. Då fick vi testa att bli bitna av en vakthund i armen. Vi har också fått leta efter fingeravtryck och blod som kriminaltekniker hos polisen, säger Liam Jaktlund, 17.

– Det är väldigt spännande och lärorikt. Jag har velat bli brandman sen jag var liten, men efter att vi fick besöka polisen vill jag nog hellre bli kriminolog, säger Maida Mohamud, 17, och skrattar. 

Den drömmen kanske flammar upp igen efter kvällens tillfälle där de fick pröva på några av räddningstjänstens arbetsuppgifter.

undefined
Deltagarna i MBU får testa en rad olika arbetsuppgifter under de tio veckorna, detta tillfälle blev en av dem att släcka bränder.
undefined
Deltagare får även testa på rökdykning.

– I dag kommer de få släcka eld, åka med i stegbilen upp i luften och vara rökdykare, sa Fredrik Ahlman vid räddningstjänsten. 

Fem veckor återstår av utbildningen där deltagarna kommer att besöka ambulanspersonal, kollektivtrafikföretaget Nobina och räddningstjänsten ytterligare en gång.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!