Det är ett helt annat djur: homo sapiens sapiens. Ja, andra människor, alltså. Och då är det särskilt sådana som spelar musik på hög nivå som retar, upprör och förargar.
Det visar en sammanställning som gjorts av Sveriges bostadsrättscentrum, SBC. Den bygger på de tusentals störningsrapporter som förvaltningsföretaget hanterar varje år. Dessa kommer från bostadsrättsföreningar, men parallellen till hyresrätter är tydlig eftersom det i båda fallen ofta rör sig om flerfamiljsbostäder där grannarna bor vägg i vägg.
Det leder inte sällan till slitningar och tappade tålamod.
Grannen som spelar för högt stör mest, oavsett om det är extrem metal eller buggvänlig dansbandsmusik som dundrar ur högtalarna.
På given andra plats kommer den sortens fester som når höga decibeltal.
Som god trea hamnar alla de grannar som röker i den omfattning att cigarettdoften letar sig in i andras lägenheter.
På fjärde plats: grannar som skriker, gapar och bråkar.
Inte heller på listans femte plats märks några katter, hundar eller andra husdjur. Där hamnar i stället nedskräpning, av såväl bostaden som gemensamma utrymmen i huset.
Den som bor i ett flerfamiljshus får lov att acceptera sådant som hör till ett normalt liv. Ständigt pågående och mer allvarliga störningar behöver dock inte tålas.
Prata då grannen till rätta. Om det inte hjälper ska du ta upp frågan med hyresvärden.
Om inte heller det har någon framgång kan du vända dig till hyresnämnden. Om den bedömer att problemet är så allvarligt att det kan klassas som störning enligt lag, kan nämnden tvinga hyresvärden till omedelbara åtgärder.
Då kan du också ha rätt till nedsatt hyra från den tid då du först klagade hos värden.
En hyresgäst som gör sig skyldig till särskilt allvarliga störningar kan bli vräkt.
Det gäller också i fall där husdjur orsakat långvariga och omfattande sanitära olägenheter.