25 november är det internationella dagen mot kvinnovåld. På många håll i världen innebär det att kända byggnader blir upplysta i orange, som en del av den världsomspännande manifestationen. Tidigare har bland annat Globen i Stockholm fått orange färg i samband med detta och förra året belystes stadshuset i Nyköping.
Två vänsterpartister i Katrineholm lobbar nu för att Katrineholm borde ta efter. I en insändare i Katrineholms-Kuriren har Elisabet Bohm och Reijo Eriksson fört fram förslaget att stadshuset Gröna kulle får orange färg i samband med manifestationen och på så vis gör fler medvetna om frågan.
– Vi måste hela tiden påminna om det fruktansvärda som finns överallt och pågår hela tiden. Det händer här. Det farligaste stället för kvinnor och barn är hemmet, säger Elisabet Bohm och menar att en investering i orange belysning på Gröna kulle dessutom skulle kunna fortsätta att användas nästa år i samband med manifestationen.
– Att sätta orange ljus är en viktig symbol, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande, men meddelar också att Gröna kulle inte kommer att skimra i orange – den här gången.
Katrineholm tänder i stället upp Djulö allé i orange. Här finns nu ett helt nytt styrsystem och det ska premiäranvändas för orange belysning.
– Två grupper av tre lyser i orange från och med fredag och den tredje gruppen från och med måndag, säger Karin Engvall, avdelningschef på service- och teknikförvaltningen.
Det orangea ljuset kommer också att synas i Stadsparken. Och den orangea tonen behålls till och med 10 december. Perioden kallas "16 dagar av aktivism" och handlar om att fortsatt sätta fokus på våld mot kvinnor och arbetet med att stoppa det. I spetsen för manifestationen går den internationella kvinnoorganisationen Zonta och dess avdelning i Katrineholm och Vingåker, som arrangerar flera programpunkter under de 16 dagarna och vill få så många som möjligt att ta ställning mot våldet. Bland annat pågår en utställning på Ängeln från och med lördag och den som vill kan då manifestera sitt stöd mot våldet genom att lämna namn och bild till Zontas kampanj.
– De här frågorna måste fortsätta att belysas hela tiden, det är otroligt viktigt. Det är fortfarande mycket som händer bakom stängda dörrar, säger Göran Dahlström.