Kuriren skrev nyligen att bara 14 av 96 barn som har rätt till modersmålsundervisning i romani i Katrineholm deltar i undervisningen.
En bidragande orsak är centraliseringen av undervisningen till färre skolor samt att den sker på sen eftermiddagstid. Det säger Anita Hummerdal, enhetschef på Interkulturella enheten. Ferida Agusi, modersmålslärare i romani på IKE, instämmer.
– Tidigare hade jag 80 procent av de romska barnen i undervisningen, säger hon.
Men uppgifterna från Ajrula Ismailji i romska föreningen Romano Merako om att barn i Katrineholm inte deltar i undervisningen på grund av dialektala svårigheter, de avvisas med kraft av Ferida Agusi.
Hon har arbetat i Katrineholm i fem år, har lång erfarenhet av undervisning i romani och berättar att hon anställdes för att hon undervisar i alla dialekter.
Däremot är hennes upplevelse att föräldrar inte i tillräcklig utsträckning uppmuntrar sina barn att ta del av undervisningen som erbjuds.
– Jag pratar med föräldrar, men de tycker att barnen kan tala romani och att inte undervisningen behövs.
Ferida Agusi vill dock lyfta frågan om hur viktig undervisningen är.
– Jag kämpar hårt, säger hon.
En idé som hon har är att samla Katrineholms romska föräldrar för att informera om modersmålsundervisningen, samt också träffa lärare och rektorer för att ge dem kunskap om både undervisningen och romsk historia.