På Coop Konsum i Kvarnen är det full rulle. Annika Frisk, som är butikschef, springer mellan kassan och kunderna inne i butiken. Det märks att det snart är jul.
– Det kan man lugnt säga. Folk är stressade och då hittar de ingenting, men vi hjälper till, skrattar Annika Frisk.
Den ökade försäljningen runt jul beror mest på julmaten. Det är det traditionella som julskinka, korvar och sylta som säljer mest men det syns också en stor ökning i försäljningen av lotter och godis.
– Folk blir riktiga gottegrisar och alla hoppas på lyckan till jul, säger Annika Frisk.
I och med den ökade försäljningen behövs det även mer personal. Enligt Annika Frisk är det inget problem att hitta folk som vill jobba över jul. Själv tycker hon att det är som roligast att jobba just då och berättar att chokladaskarna plockas ner lika fort som de staplas upp.
Även om den traditionella julmaten står högt på folks inköpslistor finns det en trend i julhandlingen. På Willys är det den svenska, ekologiska julskinkan som säljer och från grönsaksavdelningen plockas grönkålen friskt. Den kan användas till att göra chips eller som bordsdekoration.
– Det är en trend hos de yngre. Folk köper svenskt och de lagar maten från grunden, säger Johanna Gard, som är färskvaruchef på Willys.
Enligt henne verkar det som att man lägger ner tid på julmaten och att folk har blivit mer medvetna om vad de äter.
– Jag tror folk lägger mer pengar på julmat än på julklappar i år, säger hon.
De här veckorna sparar man inte på personalresurserna. Det behövs fler som packar upp varor och fler i kassorna. Johanna Gard satte upp sitt julpynt till första advent och menar att efter det har man inte tid när man jobbar i butik.
På Ica Supermarket i Nävertorp jobbar man med att fylla på med julmust och nybakade lussebullar. I delikatessdisken står Mats Andersson och säljer prinskorv och butikschefen Pierre Börjesson håller med om att julen märks av ordentligt i butiken.
– Sista veckan blir det en ökad handel men det är alltid mest dagarna före julafton, säger han.
Vissa storhandlar i god tid och andra kommer in på julafton och köper det mesta till julbordet. Det vanligaste är nog att man springer in på julafton och köper det man glömt.
För er som har glömt vispgrädden eller bränt skinkan i ugnen, ni kan vara lugna. Affärerna har öppet på julafton också.