Då, när Aina Wistrand var liten, var det 1930-tal och hemma var gården Strömsdal där hennes släkt bott i sju generationer, en kilometer från Hjälmare kanal.
Det efterlängtade julbaket inleddes traditionsenligt de sista dagarna i november och började alltid med kryddskorpor och pepparkakor.
– Jag vet inte om det kan bli jul utan skorporna, säger Aina som sedan 1977 bor i lägenhet i Katrineholm.
Aina har fyllt 90 år och berättar om hur hon växte upp som en av tre generationer som hade gemensamt hushåll på Strömsdal. I ladugården fanns åtta kor, två hästar som användes som dragdjur, höns och grisar. Familjen var nästintill självförsörjande, det var bara kaffe, jäst, socker, salt, och kryddor som köptes i handelsboden.
– Vi tog häst och vagn, släde på vintern, när vi åkte till Arboga för att sälja det vi producerade.
Fredagar var bakdagar för kvinnorna på gården. Det var farmor Hilma och Ainas mamma som stod skulle se till att det fanns knäckebröd, matbröd, släta längder till vardagens förmiddags- och eftermiddagsfika, och en sockerkaka och en plåt småbullar till helgen. Till jul skulle varenda burk fyllas med godsaker. Allt var vedugnsbakat, gården fick inte el förrän 1942.
Det är från sin farmor som Aina fått receptet på kryddskorpor som är ett måste för att det ska bli jul.
– Farmor Hilma, som föddes 1882, hade receptet från sitt hem, berättar Aina.
Skorporna har smak av pomerans och fänkål. Aina säger att smaken kan skilja lite från gång till gång, och att det går bra att doppa skorporna i kaffe för den som vill. Skorporna är hållbara, och det som inte går åt under jul, står sig över hela vintern. Det gäller bara att se till att de torkar ordentlig efter rostning, minst tre dagar enligt Aina.
Mått som uns, knivsudd eller efter behag hör till en svunnen tid. Aina har skrivit ned, och anpassat de gamla recepten hon ärvt efter farmor Hilma.
– Minns att min syster och jag fick en egen deg att lära oss att baka, kavla och ta ut kakor med.
– Det smakar barndom, säger Aina när hon bjuder på kryddskorpor, drömmar och havretårta.
Se recepten som inspiration. De är omarbetade efter gammalt recept. Prova dig fram för ett lyckat resultat.