För ungefär en vecka sedan meddelade regeringen vilka statliga ersättningar som föreslås gälla från januari 2017 för mottagande av ensamkommande barn och unga. Dagens system för ersättning till kommunerna har lett till ett svåröverskådligt regelverk, enligt regeringen. Därför behöver ersättningen i ännu större grad utgöras av schabloner.
Göran Dahlström ser stora och allvarliga konsekvenser av förslaget och menar att de närmaste två åren kommer bli väldigt tuffa i Katrineholm. Statens besparingar kommer behöva finansieras av kommunerna och det kan mycket väl leda till skattehöjningar, menar han.
– Vill man att kommunerna ska vara solidariska så slår det här ohyggligt fel. Det är bedrövligt, säger han vidare och utvecklar:
– Människor accepterar inte att vi har det på det här sättet. Det håller inte. Blir det en skattehöjning så spär man på den delen som handlar om rasism och främlingsfientlighet.
Sveriges kommuner och landsting intar också en kritisk hållning och menar att det redan nu står klart att de nya förslagen inte täcker de kostnader kommunerna har idag. Schablonerna är för låga, skriver Lena Micko, ordförande för SKL, i ett pressmeddelande.
Förslaget bygger på att de flesta ensamkommande barn bor i familjehem eller stödboenden i stället för på HVB-hem. Göran Dahlström påpekar att det redan i dag är svårt att rekrytera familjehem. Alternativet blir då att hitta enklare och billigare sätt:
– Det kan handla till exempel om att utnyttja gymnastikhallar. Vi måste göra ett jobb i kommunen i höst och se hur vi ska göra för att klara av det här. Men vi kommer behöva rycka upp de här ensamkommande från HVB-hemmen. Det kommer bara handla om ekonomi, inte om hänsyn till barnen och ungdomarna.