Statistisk årsbok för Sverige är här – boken som håller dig uppdaterad om vårt samhälle. Förutom statistik om allt från väder till arbetsmarknad får du inblick i hur familjen Medelsvensson lever.
Medelsvensson heter egentligen Johansson och delar sitt efternamn med 255 204 andra personer. Näst vanligaste efternamnet är Andersson, bara 296 personer färre heter så och avståndet krymper.
Den medelsvenska familjen består av en mamma och en pappa som är gifta och deras två barn. Omkring 85 procent av Sveriges befolkning bor, precis som familjen Medelsvensson, i en tätort.
Liksom samhället förändras även familjen Medelsvensson. Barnen har bytt namn och heter Oscar och Julia. De har dessutom blivit ett år yngre, 14 respektive 11 år.
Även den medelsvenske mannen har bytt namn och heter numera Fredrik. Han är 40 år gammal och arbetar inom tillverkningsindustrin. Sveriges medelkvinna heter fortfarande Maria. Hon är 42 år gammal och arbetar inom vård och omsorg.
Barnen har en positiv framtidssyn
Oscar går i åttan och tänker söka till gymnasiet när han är klar med nian. Lillasyster Julia går i femman. Båda har en positiv syn på framtiden och tror att de kommer att få ett bra liv. De har varken huvudvärk eller ont i magen särskilt ofta, men kan ibland känna sig lite stressade.
Familjen bor i ett småhus där barnen har egna rum, varsin mobiltelefon och cykel. Oscar är ensam om att ha tv och dator på sitt rum, vilket kan bidra till det faktum att han tittar mer på tv och använder internet mer än vad Julia gör. På fritiden ägnar sig båda åt en idrottsaktivitet minst en gång i veckan.
Till fredagsmyset äter familjen en del av veckans godiskonsumtion på 1,2 kilo. Föräldrarna dricker kanske ett glas vin. Tillsammans konsumerar två vuxna i genomsnitt per vecka 1 liter vin, 1,5 liter starköl och 13 centiliter starksprit.
Drygt 200 kanelbullar om året
Utöver att familjen Medelsvensson äter drygt ett kilo godis i veckan, så äter de också allt mer bullar och kakor. Under åren 1980–2010 har konsumtionen av konditorivaror ökat med drygt 300 procent, från 2,7 till 11,5 kilo per person och år.
Tänk dig att en kanelbulle väger cirka 50 gram. Räknar vi om konditorivarorna till enbart bullar så har vi på ett år stoppat i oss cirka 230 bullar per person. Det blir mer än en bulle varannan dag.
Även konsumtionen av färskt och fryst kött har ökat under samma period, med 71 procent, från 28 kilo per person och år till 48 kilo. Av det är 12 kilo nötkött, 16 kilo griskött samt 17 kilo kött från fjäderfä.
Mjölkkonsumtion minskade med 31 procent, från 183 till 126 liter per person och år mellan 1980 och 2010. Konsumtionen av grädde har däremot ökat med 43 procent, till 11 liter per person år 2010.
Statistisk årsbok ges ut av Statistiska Centralbyrån. Boken kan beställas eller laddas ner. I februari släpps den dessutom som app till Ipad.