"Det får inte bli för stelbent"

Mobilens vara eller icke vara har även diskuterats på skolor i Katrineholm. Det visar vår rundringning.

Katrineholm2016-03-15 05:30

Gripsholmsskolan i Mariefred har valt att samla in alla mobiltelefoner direkt på morgonen. Eleverna får sedan kvittera ut dem när skolan slutar.

Så här resonerar några av skolorna i Katrineholm kring mobiltelefoner i skolan:

Södra skolan

Reglerna för Södra skolans elever skärptes i höstas. Då bestämdes att mobilerna – om de inte behövs i undervisningen – under lektionstid ska vara avstängda, undanstoppade eller lämnade kvar i elevskåpen. Dessförinnan gällde att elevernas mobiler inte fick störa lektionerna. Det räckte inte. Nu kan de bli fråntagna mobilen om de inte följer reglerna.

– Skärpningen har fungerat ganska bra. Vi jobbade hårt med frågan ett tag och har varit ganska stränga. Vi försöker också följa upp när vi ser att mobilerna används på tveksamma sätt, säger rektor Andreas Wetell.

Nyhemsskolan

Nyhemsskolans högstadieelever fick tidigare ha mobilerna i fickan under lektion – förutsatt att ljudet var avstängt. Ändå kunde lärarna se att det påverkade koncentrationen.

– Det är ett störningsmoment varje gång mobilen vibrerar eller pingar till. Eleverna kunde inte avhålla sig från att titta, säger rektor Petra Bergenbrandt.

Sedan årsskiftet samlas därför alla mobiler in inför varje lektion. Uppfattningen är att det fungerar bra och har ökat elevernas studiero.

– Sedan får det förstås inte bli för stelbent. För eleven en dialog med sin lärare ska det inte behöva bli något problem att till exempel ta emot ett viktigt meddelande från hemmet.

Tallåsskolan

Tallåsskolan har också haft en "mobildagis"-lösning, överenskommen med elevrådet, men har övergett den. Det skedde efter att en av mobiltelefonerna som tagits i förvar av lärare blev stulen.

Därefter kom elevrådet och personalgruppen överens om att anamma samma ordningsregel som i grannskolan Söder: eleverna får ha med sig mobilen på lektion så länge den är avstängd och undanstoppad.

– Sedan händer förstås ibland att det glöms bort och att någons mobiltelefon stör. Men det händer ju bland oss vuxna också, konstaterar rektor Magdalena Norin.

Kunskapsskolan

Rektor Henrik Svärd uppfattar inte mobilerna som ett stort problem för studieron på Kunskapsskolans högstadium. Men telefonernas vara eller icke vara på lektionstid ses nu ändå över – om än ur ett delvis annat perspektiv.

– Vi går mer och mer mot att varje elev har sin egen dator att använda. Då faller nyttan med mobilen i undervisningen.

Om mobilen inte längre behövs som ett arbetsredskap finns ytterligare ett motiv till att säga nej till dem under lektionstid.

– Backar vi några år tror jag att ett sådant beslut väckte större uppmärksamhet än det gör i dag. Men de skolor som har genomfört det, upplever det som positivt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om