"Det behövs mer pengar till skolan här"

Det går inte bra för länets kommuner i olika rankningar av skolorna. I Lärarförbundets rankning hamnar ingen Sörmlandskommun ens bland de 150 bästa.

Skola 4 RC 151013.jpg

Skola 4 RC 151013.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-10-13 16:01

På tisdagsmorgonen kom resultatet av en skolrankning utförd av fackföreningen Lärarförbundet, som organiserar omkring 235 000 av landets lärare. Rankningen utförs för fjortonde året, men det var ingen rolig läsning för Sörmlandskommunerna.

Vingåker hamnar sist, på plats 290 av 290 kommuner. Flen ligger på plats 288, Oxelösund 271, Katrineholm 269, Strängnäs 232, Gnesta 200, Eskilstuna 199, Nyköping 159 och Trosa, bäst i länet, hamnar ändå rätt långt ned i rankningen på plats 155.

Samma dag som rankningen presenterades höll Lärarförbundet sin årliga träff "Bästa skolkommun" i Slottsskolan, Vingåker. Till träffen bjuds tjänstemän, politiker och fackliga representanter från hela Sörmland. Träffen har anordnats i 14 år och att den i år hölls i Vingåker hade inte med rankningsresultatet att göra.

Robert Dahlqvist, aktiv i Lärarförbundet, höll i träffen. Fram till i våras var han lärare i hemkunskap på Slottsskolan men arbetar nu i Eskilstuna kommun. Han kommenterade rankningen så här:

– Dagens resultat är inte det mest nedslående, utan att vi har legat där så länge. Det behövs mer pengar till skolan här, men samtidigt är frågan vad man gör med pengarna?

För läraren ute i klassrummet, betonade Dahlqvist, är lönen viktig för att känna att man är värd något.

– Man måste satsa på lönerna. Vi har lika lång utbildning som läkarna men betydligt lägre löner.

Cecilia Rahbek Nöhr är ordförande för Lärarförbundet i Eskilstuna och hon tror också att lärarlönerna behöver höjas, men att också andra åtgärder behövs.

– För de lärare som redan finns är lönen viktig, men man behöver också se till sånt som arbetsbelastning och dokumentation. Låt lärarna vara lärare.

Rahbek Nöhr nämnde lärarflykt som ett stort problem i länet och får också stöd av fakta: 40 procent av de behöriga lärarna arbetar utanför skolans värld.

En av politikerna på plats var Roger Tiefensee, Flensbo och före detta riksdagsman för Centerpartiet.

– Ingen sörmländsk kommun kan ställa sig upp och vara nöjd. Jag tror att vi behöver diskutera gemensamt vad vi kan göra. Jag känner att det saknas tydlighet och struktur i skolan. I Flen till exempel, har vi i flera år hållit på med skolstruktur, vi behöver sätta ned foten och få arbetsro, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om