Denniz tog sig in i gamla skyddsrummet: "Allt är kvar"

"Det är fruktansvärt mycket mögel därinne", säger Denniz Blomberg som nyligen varit inne i det före detta skyddsrummet under Gatstuberg. Genom ett litet hål tog han sig in i anläggningen som kommunen bommat igen med sten och jord för att hindra obehöriga från att ta sig in.

Denniz Blomberg tog sig ner i det gamla skyddsrummet/ledningscentralen under Gatstuberg i Katrineholm.

Denniz Blomberg tog sig ner i det gamla skyddsrummet/ledningscentralen under Gatstuberg i Katrineholm.

Foto: Denniz Blomberg/dbfoto

Katrineholm2022-04-10 16:55

Som tidningen tidigare rapporterat om så var personal från kommunen på plats vid Gatstuberg i måndags. Håkan Andersson, enhetchef på service- och teknikförvaltningen, berättade då att någon försökt gräva fram ingången till det gamla skyddsrummet, som egentligen var Civilförsvarets ledningscentral, och att man därför skulle täcka över med mer jord eller annan grövre massa. Han sa också att den som tar sig in utsätter sig själv för en hälsofara på grund av syrebristen och mängden mögel. 

Men det är inte bara någon som försökt ta sig in. I mitten på mars lyckades Denniz Blomberg ta sig in genom ett litet hål, som någon grävt, och dokumenterade rundturen med sin kamera. 

– Jag fick ett samtal om att det var öppet. Många vet vem jag är eftersom jag åker runt till olika platser och fotar övergivna hus och anläggningar. Så jag fick ett samtal från någon, vem kommer jag inte säga, som sa "du som bor nära kan väl passa på att åka hit". Någon har lagt mycket tid på att spräcka stenarna som låg där och öppna det, säger han. 

undefined
Möbler står övergivna i rummen.

Denniz Blomberg är en så kallad urban explorer som åker runt och dokumenterar övergivna hus och anläggningar. Flera gånger har han varit i gamla skyddsrum och ledningcentraler som den under Gatstuberg. 

– Jag har besökt flera sådana här anläggningar. Men den här är nog bland den äldsta och mest välbevarade anläggningen jag varit på. Det är många som kallar det ett skyddsrum men det är snarare en ledningscentral för att kunna kommunicera med räddningstjänst. Det var tanken från början med anläggningen. 

På grund av den dåliga luften och möglet bar han skyddsmask. 

– Det är fruktansvärt mycket mögel därinne. Det ser ut som att det är mjukglass eller snarare sockervadd på väggarna. Golven är helt slajmiga. 

Men det är också som att tiden stått still, berättar han. 

– Det är en märklig plats att gå på. Det är som någon bara sopat igen dörren och gått därifrån. Allt är kvar. Saltkvarnen med salt står kvar. Madrasserna ligger kvar i sängarna men har svällt på grund av mögel.

Till och med toarullen sitter kvar i hållaren. I de olika rummen ser man gamla radioapparater, telefoner och kläder som lämnats kvar. 

– Det är lite rofyllt att gå tillbaka till en svunnen tid och se tillbaka på hur det funkade då.

undefined
Det är som någon bara sopat igen dörren och gått därifrån. Allt är kvar", säger Denniz Blomberg. Till och med toalettrullen, som nu blivit rejält möglig, har lämnats kvar.

Hur ser du på att det du gör kan räknas som olaga intrång, vilket är en brottslig handling? 

– Jag ska väl inte gå in, men jag inte brutit eller haft sönder något. Jag har bara gått ner i ett hål. Sedan är det väl en tolkningsfråga. Det har väl hänt att de ringt från olika polishus och frågat vad jag gjort där men det har inte lett till något. 

Du är inte rädd för din egen säkerhet? 

– Jag har alltid extra larm med mig och det är alltid någon som vet var jag är. Man går inte bara ner. Jag såg i förra artikeln att någon från kommunen sa att det kan bli farligt om jord rasar ner och blockerar ingången. Men vi eller de som grävde såg till att det inte kunde glida ner jord i hålet, säger Denniz Blomberg. 

Men han rekommenderar inte att någon går in där eftersom det kan gå illa. Efter sitt besök ska han ha täckt för hålet så mycket det gick.

– När vi åkte därifrån så satte vi upp en skylt och kastade ner alla stenar och fyllde på med jord efter oss. Sedan har folk varit där efter och grävt igen. 

Han säger också att han efter sitt besök kontaktade kommunen för att informera om att det var öppet och att de borde göra något åt det så att inga barn tar sig in. 

– Jag sa bara att "ni vet att det är öppet va". Det gjorde jag för att se till så att de har koll så inga småungar går ner där. De lät inte så exalterade, inte som att de skulle ut och fixa det direkt. 

undefined
Väggarna är fyllda av mögel. Inte så trevligt men det här mönstret ser rätt vackert ut.

Håkan Andersson, på service- och teknikförvaltningen, säger att han inte visste om att någon tagit sig in. 

– Det visste jag inte, men nu när du säger det så kan jag nästan lista ut det. För de hade grävt sig ner och det var ett hål. Det är så livsfarligt så det inte är klokt. Den personen kan inte ha varit så stor, måste ha varit smidig för att ta sig in. Men nu tror jag att de inte kommer in där längre. Vi har lagt tre kubik betong, säger han.

Enligt kommunens säkerhetchef Tobias Plantin så kommer man troligtvis inte polisanmäla händelsen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!