Demensavdelningar i Katrineholm saknar nattpersonal

Katrineholm Demensavdelningar i kommunen är periodvis utan personal nattetid, uppger Katarina Hagdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska. Men enligt Socialstyrelsen står det i strid med gällande rätt.

Katrineholm2011-12-28 17:11

Socialstyrelsen har under hösten genom enkäter undersökt situationen på landets demensboenden. Resultatet ska användas som en del i ett underlag för att utforma bindande regler för bemanning inom demensvården. I enkätsvaren vittnar personal, anhöriga och patienter om bristande bemanning i demensvården.

Några lokala siffror för Katrineholm har Socialstyrelsen inte sammanställt, men enligt Katarina Hagdahl, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Katrineholm, utgör bristerna i bemanningen på vissa demensavdelningar ett hot mot patientsäkerheten.

- Vi har avdelningar för dementa som periodvis saknar bemanning nattetid för att den personal som finns måste gå mellan fler avdelningar, säger hon. På Strandgårdens vårdboende med sju avdelningar, varav tre är demensavdelningar, finns exempelvis en personalstyrka på bara tre personer nattetid, berättar hon.

Men enligt Strandgårdens områdeschef Yvonne Högberg fungerar tillsynen ändå bra med hjälp av larm och ronder.

Nästa år tillsätts två nya tjänster på Igelkottens boende, men på Norrgläntan och Strandgården som enligt Katarina Hagdahl också har avdelningar som periodvis är obemannade om natten, tillkommer ingen ny personal.

- Visst hotar det patientsäkerheten. Risken finns att patienten mår dåligt, säger hon.

Men äldreomsorgschef Britt-Marie Svedenberg anser att bemanningen fungerar bra ändå. Att tillsätta personal på Igelkottens boende räcker, mer utökad bemanning finns inte budget till, berättar hon.

Till sommaren ska Socialstyrelsens bindande regler för bemanning vid vård av personer med demenssjukdom vara klara. Katarina Hagdahl är tveksam till om en lägstanivå för antalet personal är rätt metod för att hålla en vårdkvalitet.

- Risken finns att många lägger sig på just lägstanivån. Inom demensvården finns ofta enstaka patienter som kräver mycket. Det är viktigare att kunna täcka upp med personal till vårdtunga patienter som verkligen har behov av tillsyn dygnet runt, säger hon.

Men demenssjuka ska enligt Socialstyrelsens bedömning inte lämnas utan tillsyn.

- I boenden för personer med demenssjukdom är närheten till personal mycket viktig för att uppnå trygghet och säkerhet. Därför måste personal ha uppsikt över de boende för att kunna ge det stöd de behöver. Det gäller alla tider på dygnet, säger Birgitta Resenius, projektledare på Socialstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om