Enligt Victoria Barrsäter (C) och Alexander Forss (KD) vittnar lärare i kommunens skolor om svårigheter att köpa in de läromedel de helst vill kunna använda i undervisningen.
Från lärarhåll ges också en bild av att läromedlen som finns i dag, utgör ett sammelsurium av böcker, appar och digitala verktyg som inte alltid används. De passar helt enkelt inte för den undervisning lärarna bedriver.
Detta är ohållbart, tycker oppositionspolitikerna.
Barrsäter och Forss har därför tagit ett gemensamt ledamotsinitiativ – ett förslag ställt direkt till nämnden – till att det ska tas fram en gemensam policy för skolans läromedel.
Med en sådan skulle det gå att säkerställa att elever och lärare har tillämpligt, modernt och kvalitetssäkrat undervisningsmaterial att använda, menar skolpolitikerna. Det är högst oklart, har de förstått, hur stor andel av läromedlen som verkligen är relevanta.
Det är i dag upp till varje skola eller enskilt arbetslag att välja vilka läromedel som ska köpas in. Enligt Forss och Barrsäter kan det vara en tidsödande och resurskrävande process att värdera olika alternativ, men också att utröna vilka avtal som egentligen gäller.
Ibland får inköp stå tillbaka för att skolans eller enhetens budget inte räcker.
Signalerna från lärarhåll, visar enligt nämnledamöterna på brister i såväl digitala som analoga läromedel, men även i lärresurser och handledningsmaterial.
Med sitt förslag till nämnden vill de först och främst se att bildningsförvaltningen gör en kartläggning av hur läromedelssituationen egentligen ser ut.
En sådan inventering ska tydliggöra kostnaderna per år, både när det gäller inköp enligt upphandlade avtal och utan avtal.
De vill också veta vad det skulle kosta nämnden att ge alla skolor tillgång till läromedlen skolorna anser sig behöva. Därefter bör en policy för undervisningsmaterial tas fram, tycker initiativtagarna.
C- och KD-förslaget är lagt mot bakgrund av att endast var fjärde elev lämnar kommunens grundskola med godkänt betyg i alla ämnen.
– Det handlar ju om att skapa förutsättningar för att lärarna ska klara sitt utbildningsuppdrag och att varenda unge ska gå ur vår skola med bra förutsättningar och frihet att bygga ett bra liv, skriver Victoria Barrsäter i en kommentar till ledamotsinitiativet.