Före sommaren 2014 påbörjade Katrineholms fastighets AB ett systematiskt och målinriktat miljöarbete för hela sin verksamhet. Snart kan det belönas med en diplomering enligt den nationella miljöledningsstandarden Svensk miljöbas.
– Vi har avtal med många entreprenörer som är miljöcertifierade. Nu hoppas vi bli det också, säger Anna-Karin Jönsson på KFAB.
Hon är administratör på det allmännyttiga bolaget och sammankallande i den grupp som har lett det interna miljöarbetet. I gruppen ingår personer från alla avdelningar. Det är viktigt att både medvetenheten och rutinerna för det dagliga miljöarbetet genomsyrar hela företaget, menar Jönsson.
– Vi har redan ett utbrett miljötänk. Men vi har inte haft en skriftlig policy att arbeta efter och inga rutiner har varit nedskrivna. Därför har det ibland varit svårt att veta vem som ansvarar för vad, när en miljöförbättring ska göras och hur den ska dokumenteras. Alla som jobbar i verksamheten ska veta vad som gäller.
Diplomering eller certifiering är något som allt fler företag och organisationer, privata såväl som offentligt ägda, strävar mot. Utbildningsföretaget som KFAB har anlitat, Miljöstegen, arbetar med en stegvis modell för ökad struktur. Utifrån den har KFAB kartlagt sin miljöpåverkan, utbildat personalen och skapat ett miljöledningssystem för mål och rutiner.
Därtill har många konkreta miljöåtgärder gjorts, berättar Anna-Karin Jönsson.
Snickeriverkstaden och hantverkarnas materiel har inventerats. Gamla färger, lösningsmedel och städmaterial har bytts ut mot miljövänligare produkter.
Kemikalieanvändningen i badhuset har setts över, liksom förbrukningen av bränsle i företagets fordonsflotta.
På kontoret har det investerats i miljövänligare datorskärmar och kopieringsmaskiner. Kaffet och frukten i fikarummet ska vara Kravmärkta.
Elva miljöbodar för källsortering vid skolor och förskolor har köpts in för att tas i bruk i år.
I stort sett all trapphus- och utebelysning har försetts med led-lampor. Miljöspecifikationer vid upphandlade byggarbeten kontrolleras noggrant.
Parallellt arbetar bolaget vidare för minska energiförbrukningen i sina fastigheter. I vissa hus sätts temperaturmätare in, gamla fönster ersätts med nya. Nybyggda hus, som de i kvarteret Hästen och det planerade ungdomsboendet på Kungsgatan, ska vara så energisnåla det bara går.
– Energiförbrukningen i våra äldre fastigheter är den stora framtidsutmaningen. De står för den större delen av vårt bestånd och vi har många renoveringar som behöver göras.