De kommer hem med avancerad hjälp

När krafterna håller på att rinna bort då får man släppa taget. Sköterskorna från specialiserad sjukvård i hemmet tar över.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2014-05-21 05:00

Verksamheten, som utgår från Kullbergska sjukhuset, hör inte till de mer kända. Många vet inte om att den finns förrän livet bär därhän att vård av sådant slag är av nöden. Man når den via sin behandlande läkare som skriver remiss. Det handlar om cancerpatienter i livets slutskede. Sköterskorna kommer med lindring av symtomen och blir en trygghet i tillvaron både för patienten och för familjen i övrigt.

Katrineholms-Kuriren har träffat två av de tio sjuksköterskorna som jobbar med SSIH, som är den nuvarande beteckningen på verksamheten – specialiserad sjukvård i hemmet.

Anna-Lena Axelsson har varit med hela tiden sedan tillkomsten 2002, tolv år. Ann Karlsson har tre år i verksamheten efter 25 år på akuten och IVA.

– De flesta av oss är lite äldre och har arbetslivserfarenhet, säger Ann Karlsson.

Det är en lämplig bakgrund som också innebär att de har mycket stöd av varandra i arbetet.

– Vi pratar väldigt mycket med varandra. Vi har även fått handledning. Handledaren kommer till oss var tredje eller var fjärde vecka, berättar Ann Karlsson.

Tidigare har de inte haft någon fast handledning.

– Nu när vi har prövat det regelbundet tycker jag att det är bra, även om vi pratar mycket med varandra i personalgruppen. Alla har inte valt att vara med, ungefär halva styrkan är med. Vi ska hålla på till början av juni. Sedan ska vi utvärdera, säger Anna-Lena Axelsson.

I teamet finns tio sköterskor, två läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator och dietist. Sköterskorna håller i verksamheten som är igång dygnet om, alla dagar. Hjälpen är inte mer än ett telefonsamtal bort för den som är inskriven som patient.

– För tillfället har vi 28 patienter inskrivna i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Det är medicinsk vård som patienterna får.

– Vi ger smärtlindring. Ser till de basala behoven; att kunna äta och dricka, slippa illamående,slippa smärta. Ger lindring för oro och ångest. Vi ger blod.

Vården i hemmet är frivillig och kostnadsfri. Hur ofta sköterskorna kommer beror på behoven och vad patienten vill.

– Det gäller att man är lyhörd, säger Anna-Lena Axelsson.

De blir en trygghet för alla i hemmet.

– Det är inte bara patienterna vi tar hand om, det är hela familjen. Det kan vara unga familjer med barn. Man månar om dem också. De behöver stöd i den nya livssituationen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om