Lisa Callhammar (FP) gjorde entré i kommunfullmäktige i Katrineholm redan under förra mandatperioden, men fick inte ihop livspusslet och hoppade av. I och med valet 2010 blev hon invald på nytt, men valde att åter lämna församlingen.
- Den sista tiden hade jag en klump i magen varje gång jag var på väg till fullmäktige. Man visste aldrig vad som skulle kunna hända, säger hon.
Det var under en interpellationsdebatt i mars 2011 som Lisa Callhammar på allvar började fundera över var hon hade hamnat. Inger Fredriksson (C) skulle få svar på en interpellation från Erik Liljencrantz (M), byggnadsnämndens ordförande. Fredriksson var irriterad över att svaret hade dröjt så att det inte fanns med i handlingarna inför sammanträdet. Liljencrantz förklarade sig med att hans barn hade haft sportlov.
- Och så sa han att det kunde kanske inte jag förstå mig på eftersom jag inte hade begåvats med barn, minns Inger Fredriksson.
- Det är det grövsta jag har varit med om. Det är en oerhört personlig fråga, fortsätter hon.
Inger Fredriksson berättar att hon själv inte reagerade så allvarsamt i stunden, men att hon fått flera reaktioner från andra ledamöter som tyckte att Liljencrantz uttalande var gräsligt. Lisa Callhammar var en av dem.
- Jag tänkte bara "vad är det här?" säger hon.
Erik Liljencrantz medger att "några ord föll olyckligt"
- Men jag bad snabbt om ursäkt och trodde därmed att saken var utagerad, säger han.
Lisa Callhammar är 30 år gammal och berättar att hon flera gånger blev kallad "lilla gumman" av män från majoriteten, en nedsättande kommentar som enligt Berit Ås ingår i härskarteknik nummer två – förlöjligande. Lisa Callhammar berättar att en äldre man kommenterade hennes utseende en gång, på ett sätt som hon upplevde som obehagligt.
- Det kändes otroligt nedtryckande. Jag kanske överreagerade men det tar ju inte bort min känsla. Sådant ska inte få förekomma, säger hon.
Som dotter till en av oppositionens flitigaste debattörer, Folkpartiets gruppledare Ewa Callhammar, tog Lisa Callhammar illa vid sig av hur andra ledamöter talade till och om hennes mor.
- Blod är tjockare än vatten. Det kändes tungt när andra hånade henne, säger hon.
Samtalstonen var en bidragande orsak till att Lisa Callhammar valde att lämna kommunfullmäktige hösten 2011. Även Ewa Callhammar berättar att hon blivit både ledsen och arg över hur hon har bemötts av ledamöter från majoriteten i kommunfullmäktige.
- Man ser det väldigt tydligt från talarstolen. De tittar ner i sina datorer i stället för att titta på den som pratar, de tisslar och tasslar. Allt för att förminska en och få en att komma ur koncentration, säger hon och tillägger att det i allmänhet är män som beter sig illa mot i synnerhet kvinnor.
Gudrun Lindvall (MP) känner igen den bild av klimatet i kommunfullmäktige som Katrineholms-Kurirens artikelserie har förmedlat. Hon säger dock att hon som mångårig politiker, och dessutom kvinna, har blivit hårdhudad.
- Man är mer sårbar när man är yngre, nu ger jag fullkomligt fan i det. Men jag skulle bli förbannad om Lilli (Márton, ledamot för Miljöpartiet, redaktionens anmärkning) skulle bli påhoppad och utsatt för den typen av tekniker. Vi måste vara otroligt rädda om de unga som satsar på politiken. Annars får vi ingenting kvar, säger hon.