Det är tisdagskväll på ungdomsgården. Några högstadiekompisar från Södra skolan har strålat samman för att umgås efter skoltid. De har inte bara varandras sällskap: mobilerna sitter som gjutna i handflatorna.
Maja Rosenqvist var nyss tvungen att ladda sin telefon.
– De senaste 24 timmarna har Snapchat tagit 63 procent av mitt batteri, konstaterar hon.
Det är viktigt att vara nåbar för snabb och omedelbar social kontakt. Snapchat. Instagram. Kik. Periscope och Ask.fm. Listan över olika mobilapplikationer och hemsidor för socialt umgänge via nätet kan göras hur lång som helst.
Ringa eller sms:a? Jo, det händer. Men det är inte mobilens huvudsakliga användning.
Maja Rosenqvist, 14 år, Wilma Meinhold, 15, Alma Wising, 13, och Maja Larsson, 14, tillhör den grupp i samhället som flitigast använder sociala medier. Det visar Internetstiftelsen i Sveriges rapport Svenskarnas internetvanor 2015.
Inte så konstigt.
– Snapchat och Instagram fanns inte när våra föräldrar var unga. Vi har vuxit upp med det, medan många äldre nog inte fattar riktigt vad det handlar om, menar Wilma Meinhold.
Framför allt är sociala medier ett smidigt sätt att hålla kontakten. Se vad kompisarna gör. Hålla sig uppdaterade om vad som händer. Men också att kolla bilder och videoklipp, streama musik och få modetips.
Att apparna och sajterna är gratis är förstås inte oviktigt.
– Mina föräldrar säger ibland till mig att sluta. "Varför träffas ni inte på riktigt i stället? Och tar en fika på stan?", härmar Maja Rosenqvist.
– Ofta har man något som man vill kunna berätta för en kompis snabbt, på en gång. Då vill man ju inte behöva ringa eller träffas, säger Wilma.
Hur mycket tid de lägger på sociala medier varierar. Det beror på vad de har för sig och var de befinner sig. Maja Rosenqvist tror att hon använder mobilen fyra, fem timmar en vanlig vardag. En skolledig dag kan det bli mer, 40 minuter på en timme.
– Jag gör det inte så mycket på helgerna, men ofta hela vardagskvällarna, säger Maja Larsson.
Facebook har de mer eller mindre ratat – det är för "äldre". Twitter förstår de inte meningen med. Snapchat och Instagram är favoriterna. Kik är ett bra verktyg för kommunikation med större kompisgrupper.
Tidigare hårt kritiserade Ask.fm aktar de sig för. De har sett exempel på hur anonymiteten där kan utnyttjas för att mobba och göra illa andra. Att värna om sina kompisar – och den egna säkerheten – är viktigt online, tycker de.
Kompisarna tror att sociala medier kommer att vara viktiga för dem också i vuxenlivet. Men tiden online kommer då kanske att minska och användningen förändras. De tror också att fler av dagens vuxna kommer att umgås mer virtuellt så som deras barn gör.
– Det är väl okej om mina föräldrar skulle finnas i sociala medier också. Bara de inte stalkar mig! skrattar Maja Larsson.