De får schemalagda mellanmål

När det börjar kurra i magen, då är mellanmålet inte långt borta. I varje fall inte för två högstadieklasser som ingår i en studie om vad mellis kan göra för orken i klassrummet.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-04-22 14:57

Samarbete mellan kommunala förvaltningar blir vanligare. Ett i raden är service- och teknikförvaltningens nya projekt tillsammans med bildningsförvaltningen: Projekt mellanmål. Syftet är att undersöka om energi i form av mellis kan ge eleverna bättre ork under skoldagen. För tänk om en macka eller en yoghurt rent av kan påverka skolresultaten till det bättre?

Men vi ska inte gå händelserna i förväg. Studien är tämligen ny. När Kuriren hälsar på ska det bli mentorstid för klass 8B på Södra skolan. Under rasten dessförinnan hämtar en elev dagens mellanmål i lärarrummet: yoghurtbägare med müsli i locket.

Det är strykande åtgång på bägarna.

– Det här är godaste mellanmålet, säger Isabella Sjögren.

Eleverna har hunnit med olika mellis sedan starten: ägg, mjölk, smörgåsar, frukt, drickyoghurt och yoghurtkvarg. Ägg och mjölk har tagits bort, bland annat för allergikernas skull. För de sistnämnda finns dessutom alltid egna mellisvarianter.

Julia Miding ser projektet som något positivt, även om hon tycker att mellanmålen stör lektionerna ibland.

– På ett sätt kan det bli ett störningsmoment. Men det känns som om det hjälper med mellanmål.

Julia Miding är som många andra skolungdomar: hon hinner sällan med någon frukost. Därför blir mellanmålet ett välkommet energitillskott ett par timmar in på skoldagen.

Även Belinda Vu tycker att Projekt mellanmål är bra.

– Det hjälper oss att koncentrera oss mer, säger Belinda Vu som gärna vill se att projektet blir ett permanent inslag i skolvardagen.

Casper Larsson och Antonio Assisi har också nytta av ett mellanmål på förmiddagen. Lunchen äts ganska sent ibland.

– Man blir ofta hungrig före lunch. Det här är bra så att man får energi.

Projektet handlar inte bara om att elever får äta mellanmål. Det finns också elever som inte får göra det. Totalt ingår fyra klasser i studien: en på Södra skolan och en på Tallåsskolan som får mellanmål, och så en klass på varje skola som inte får mellanmål. Sedan deras erfarenheter jämföras sedan de fått svara på frågor i enkätform. Vilka klasser som skulle få göra vad lottades fram. Och om det fortsätter som det har börjat finns goda skäl att tro att projektet blir lyckat. Julia Miding ser redan resultat:

– Matten var jättejobbig förut, men nu går det ganska bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om