Därifrån kom ihjälskjutna vargen – provsvaren klara

För snart tre veckor sedan sköts en varg ihjäl under en pågående attack mot kor och får i en hage i Fiskeboda. 
Nu har länsstyrelsen fått svar på vilket revir den kom från.
– De unga vargarna ger sig ut på vandring för att hitta sin egen tillvaro, säger Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Vargen som sköts i Fiskeboda var en ung hane. Det är inte den man ser på bilden.

Vargen som sköts i Fiskeboda var en ung hane. Det är inte den man ser på bilden.

Foto: Paul Kleiven/NTB/TT

Katrineholm2025-06-02 16:44

Det var söndagen den 11 maj som en ensam varg attackerade djur i en hage i Fiskeboda i Julita. Trots upprepade försök lyckades man inte skrämma bort den och en jägare tillkallades som efter varningsskott sköt vargen i hagen. Därefter kontaktades länsstyrelsen.

Enligt jaktförordningen har djurägare rätt att på eget initiativ skjuta rovdjur för att rädda tamboskap.

– När rapporten kom om den skjutna vargen åkte personal från länsstyrelsen ut för att besiktiga händelsen. Sen tar man beslut om det ska lämnas till polisen eller om det är korrekt utfört, enligt förordningen. I det här fallet var det korrekt utfört, säger Markus Södling.

Vargkroppen skickades till Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala för vidare undersökningar och nu har länsstyrelsen fått tillbaka DNA-svaren.

– Platsen där vargen sköts ligger mittemellan två revir, dels det nya som heter Kilsmo och Svartsjöreviret. Den här vargen tillhör inte nåt av de här reviren, utan det är en ung varg från det som heter Ösjöreviret utanför Malmköping. Den här sträckan gränsar mot Örebro län som har en ganska tät vargpopulation och Sörmland som också har det. 

Hur gammal var vargen?

– Det är en rätt så ung varg och den första DNA-träffen på den är från i år. Min gissning är att den är född under 2024, men den kan också vara från 2023 och att man inte hittat spillning från den under första levnadsåret. 

Markus Södling förklarar att det vanliga är att ungarna stannar kvar ett till två år i reviret där de fötts. När de blir könsmogna lämnar de reviret.

– Det är ett par som håller koll på reviret, en alfahane och en alfatik och det är bara de som kan fortplanta sig. Tikar som är kvar i reviret löper inte ens för att de är så undantryckta av sin mamma. För hanarnas del kan det vara så att testiklarna trillar ner mycket senare. De unga vargarna ger sig ut på vandring för att hitta sin egen tillvaro i världen och ofta sticker de iväg själva, förklarar Markus Södling.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!