Främst kritiserar verket den dåliga luften för personalen på boendet. Luftkvaliteten i lokalerna är inte tillfredsställande, skriver verket i ett inspektionsmeddelande till kommunen. Det är för varmt inne på sommaren och för kallt på vintern. Personalen har också upplevt torrhetskänsla i ögonen, rinnande ögon och trötthet som förknippas med vistelse i lokalerna.
Nu kräver Arbetsmiljöverket att ventilationen ska ordnas. Uteluft ska tillföras med minst sju liter per sekund och person, står det i rapporten.
– Vi hyr lokalerna av KFAB och de har utfört ventilationsmätningar som är godkända till 2019, säger Annika Olsson, områdeschef inom äldreomsorgen i Katrineholm.
– Eftersom vissa anställda har symtom med rinnande ögon och annat så får vi finna en lösning och åtgärda problemet.
Varför har det inte fixats tidigare?
– Jag kan inte svara på det, men vi har haft en genomgång direkt efter inspektionen med en representant från KFAB, säger Annika Olsson.
Slitna golv som försvårar städning på ett hygieniskt lämpligt sätt är också något som Arbetsmiljöverket nu slår ner på. Detta kan orsaka dålig lukt, fukt och mögelproblematik med hälsobesvär som följd, menar verket.
Vad beror det här på, är byggnaden gammal eller?
– Jag är ju inte så förvånad, jag har jobbat i flera olika verksamheter i landet och sett att det tyvärr är ganska vanligt förekommande på äldreboenden, säger Annika Olsson.
Golvproblemen har tidigare påtalats för KFAB, berättar Olsson.
Norrgläntan ska också göra en undersökning om skadligt buller, slår rapporten fast. Det är en tvättmaskin som för oväsen, vilket kan vara skadligt för personal.
Det är heller inte känt vilka bland personalen som kan första hjälpen, enligt rapporten. Borde inte all personal kunna det? Är inte alla sköterskor?
– Vi har en till två sjuksköterskor i tjänst på dagtid på Norrgläntan och de kan ge första hjälpen, övriga som är undersköterskor utbildas kontinuerligt, säger Annika Olsson.
Är det här allvarliga brister, tycker du?
– Jag tycker att alla brister är allvarliga tills man har åtgärdat dem. Men det här är inget som har varit okänt för oss. Jag tycker det är positivt med de här granskningarna som kommer, så man ser att man ligger rätt. Personalen är ju vår viktigaste resurs.
Hugger ni tag i det här nu?
– Vi har redan huggit tag i det. Redan dagen efter gjorde vi det. Det här är ingenting man bara rycker på axlarna åt.
Den 22 september ska Arbetsmiljöverket göra ett återbesök på Norrgläntan och då ska bristerna vara åtgärdade, annars kan verket besluta om föreläggande eller förbud.