Dags för luskammen

Efter sommarlovet brukar också hårlössen komma tillbaka till skolorna. För att minska spridningen uppmanar kommunens skolsköterskor till luskamning denna helg.

löss_ts_140904_DRAGARE.jpg

löss_ts_140904_DRAGARE.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2014-09-05 10:30

Varför en särskild luskamningshelg?

– Tidigare hade vi kampanjer med lushelger. Nu har vi inte haft det på ett tag, så vi tänkte att vi har en helg igen, säger Gunnel Wik, skolsköterska.

Inför helgen har skolsköterskorna som arbetar inom Elevhälsan i kommunen haft kontakt med barnavårdscentralen och med samtliga apotek i stan, för att också de ska informera särskilt mycket om luskamning. Rektorer och förskolechefer och annan personal i skolorna har fått information och lappar har skickats hem med skol- och förskolebarnen.

Varför lössen kommer tillbaka efter loven vet man inte. Det kan ha att göra med att många rest och träffat nya människor, både inom landet och utomlands.

Huvudlöss är inte direkt farliga, men anses lite äckliga av de flesta. De orsakar klåda i huvudet och kan störa nattsömnen.

En drabbad person kan klia sönder hårbotten och orsaka sår, som kan bli infekterade. De är också mycket smittsamma och smittar lättast huvud mot huvud. Det är inte lika lätt att smittas genom att låna någon annans mössa som man trodde förr, men byter man mössa eller hårborste direkt med någon annan är smittorisken hög.

För att hitta lössen ska man kamma håret noga. Det finns särskilda kammar att köpa, och de i plast för några tior fungerar lika bra som de dyrare varianterna, säger Peder Larsson, också skolsköterska i kommunen.

– Ett tips är att sätta barnet framför tv:n, och lägga ut något vitt, som ett lakan, som lössen kan falla ned på, och luskamma medan barnet ser på tv, säger Gunnel Wik.

Upptäcker man löss eller gnetter – det är lusägg som sitter i små kladdiga klumpar på hårstråna – ska håret behandlas.

– Det finns olika medel. Det är bäst att fråga på apoteket, säger Peder Larsson.

Något som inte rekommenderas och som inte heller fungerar är att behandla i förebyggande syfte. Det kan dessutom göra lössen resistenta mot behandlingen. Efter behandlingen med medel kan barnet gå till skolan som vanligt, men om man inte har möjlighet att behandla direkt kan det vara klokt att hålla barnet hemma tills man behandlat. Lössen dör direkt vid behandlingen.

Vuxna drabbas också, och till och med skalliga personer kan drabbas, eftersom lössen kan bosätta sig i ögonbrynen. Har en i familjen löss ska alla luskammas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om