Tillhör du dem som slänger praliner för att de vitnat på ytan? Det behöver du inte göra, de kan ätas och är helt ofarliga.
Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta. Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i Europa slängs på grund av så kallad fettblomning, uppger TT.
– Många tror att det är mögel men det är inget farligt, försäkrar Lina Svanberg, forskare vid Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg – och snart landets första doktor på choklad.
Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som innehåller nötoljor går processen fortare.
Trots att många praliner hamnar i soporna så äter vi 6,5 kilo choklad mer person och år (2010). I den nordiska chokladligan kommer vi visserligen på jumboplats. Å andra sidan äter vi mer annat godis än grannländerna.