315 elever från Katrineholm och 94 från Vingåker har nu möjlighet att välja gymnasieprogram. Dessutom tillkommer cirka 100 elever från gymnasiets introduktionsprogram.
I december 2012 beslutade bildningsnämnden att lägga ner tre program: barn- och fritidsprogrammet på Duveholmsgymnasiet, hantverksprogrammet på Lindengymnasiet och humanistiska programmet på Duveholmsgymnasiet.
Skälet var att gymnasieskolornas ekonomi inte är i balans, men kanske först och främst att programmen har haft väldigt få sökande. Hantverksprogrammet har enbart erbjudit lärlingsutbildning de senaste åren, men få elever har sökt den. Humanistiska programmet, som har varit sökbart i två år, har aldrig startat på grund av för få sökande.
Till hösten erbjuder Duveholmsgymnasiet bygg- och anläggningsprogrammet, estetiska programmet, introduktionsprogrammen och samhällsvetenskapsprogrammet. Duveholmsgymnasiet är Katrineholms kommuns största gymnasieskola, med inriktning på kultur och samhällsbyggande. På Duveholmsgymnasiet finns också Duveholms gymnasiesärskola.
Till Ellwynska skolan söker den som vill gå vård- och omsorgsprogrammet. Skolan ordnar även gymnasiala vuxenutbildningar och uppdragsutbildningar.
Katrineholms tekniska college, KTC, erbjuder el- och energiprogrammet, industritekniska programmet, fordon- och transportprogrammet samt naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet. KTC är Katrineholms nya gymnasieskola, som kommunen har startat i samarbete med näringslivet.
Kommunens fjärde gymnasieskola är Lindengymnasiet som erbjuder ekonomiprogrammet, handels- och administration, hotell- och turism, restaurang- och livsmedel samt VVS- och fastighetsprogrammet.
I Katrineholms-Kuriren tisdag 22 januari:
Ebba Moberg behövde aldrig fundera närmare kring valet av utbildning.
Så går gymnasievalet till