Då behöver du bygglov – här är vanligaste missarna

När snön smälter brukar byggsäsongen för privatpersoner ta fart. Det gäller även i Katrineholmsområdet. Byggnadsinspektören Jerker Bergman berättar om de vanligaste missarna folk brukar göra.

Jerker Bergman, byggnadsinspektör på Katrineholms kommun.

Jerker Bergman, byggnadsinspektör på Katrineholms kommun.

Foto: Privat

Katrineholm2024-05-12 20:30

Enligt Jerker Bergman, byggnadsinspektör på Katrineholms kommun, har antalet bygglovsansökningar ökat i vanlig ordning under den senaste månaden.

– Det har kommit igång igen och är nästan tillbaka till nivån vi hade innan pandemin. Vi är förberedda inför semestertiderna, då brukar många företag pausa sina byggen och privatpersoner bygger desto mer. Det är många som brukar vilja igång och bygga till sommaren, kanske köpa färg och måla om sitt hus, säger han.

Han säger också att det kan vara svårare om man vill måla om ett hus inne i stan utan att söka bygglov gentemot på landet. Det är andra regler när man har hus inom ett detaljplanerat område.

Vad är vanligast för privatpersoner att bygga själva?

– Det är tillbyggnader som till exempel ett uterum. De kan variera i storlek mellan 15 och upp till 40 kvadrat. Det har varit få nya villor sedan virkespriserna höjdes, förra året var det ingen, men det har kommit in två stycken ansökningar redan i år.

undefined
"Jag tror att alla vill göra rätt, men att man ibland har för lite koll", säger Jerker Bergman. Arkivbild.

Vad är ett vanligt misstag folk gör?

– Det är att man missar att man ibland måste brandklassa väggar som är nära sitt eget eller grannens hus. Man är inte helt insatt och när man bygger själv är det lätt att missa saker. Men vi finns ju här för att ge rådgivning och det är bättre att kolla sånt innan, för när det uppdagas kan det bli dyrt att justera i efterhand, säger Jerker Bergman.

Enligt en kartläggning från Boverket är de mest kostsamma bristerna fuktrelaterade skador, som ofta kan kosta fastighetsägare och försäkringsbolag över 100 000 kronor.

– Jag tror att alla vill göra rätt, men att man ibland har för lite koll, helt enkelt. Vår lagstiftning är rätt så bred och är man oinsatt kan den nog uppfattas som snäv och lite svår att förstå.

undefined
"Det händer ofta att folk ringer in och frågar om något grannen bygger, så ett medskick från oss är väl att prata med dina grannar innan du börjar bygga", säger Jerker Bergman. Arkivbild.

Samhällsbyggnadsförvaltningen hanterar också tillsynsärenden, även kallade svartbyggen, men letar inte upp dem själva.

– Det händer ofta att folk ringer in och frågar om något grannen bygger, så ett medskick från oss är väl att prata med dina grannar innan du börjar bygga.

Och Jerker Bergman förstår att reglerna kring bygglov kan verka komplicerade för nya byggare.

– Jag och mina kollegor hjälper gärna till när lagstiftningen kan kännas svårförstådd. Vi gillar att det byggs, och särskilt när det byggs rätt. Så mitt tips till sommaren är att känner man sig osäker så kan man skicka iväg ett mejl eller ringa oss för kostnadsfri rådgivning.

När behövs bygglov?

Den som ska bygga nytt, bygga om eller bygga till kan behöva bygglov. Ibland ska man göra en anmälan till kommunen även om bygglov inte behövs.

Du kan behöva bygglov om du ska:

• Bygga nytt

• Bygga till

• Ändra byggnadens användningssätt (till exempel ändra från kontor till bostad, eller från butik till restaurang)

• Ändra fasaden, till exempel måla om till en ny kulör eller byta taktäckningsmaterial och ändra på fönster och dörrar

• Sätta upp skylt, plank eller mur

Du kan också behöva lov om du ska:

• Riva en byggnad eller del av byggnad samt flytta en byggnad till en annan plats (Rivningslov)

• Ändra tomtens utseende, till exempel genom att schakta bort eller fylla ut så att marknivån väsentligt ändras (Marklov)

Källa: Katrineholms kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!