Gunilla Magnusson, socialdemokratisk ordförande i Viadidaktnämnden i Katrineholm, är ordförande även i Coompanion Sörmland. Hon jobbar i år halvtid i länet med att få fart på verksamheten. Tre personer kommer att jobb deltid i Coompanion med företagsrådgivning, inspiration och processledning.
Sörmlandskommunerna som hittills är med på tåget är Katrineholm, Flen, Vingåker, Eskilstuna och Oxelösund. Men Gunilla Magnusson räknar med att övriga kommuner kommer att ansluta sig.
Coompanion, som finns på 25 orter i landet, är en spindel i nätet för utveckling av sociala företag. Bland målen finns att sprida kunskap om och stötta socialt och kooperativt företagande. Inger Wickbom, som är en av rådgivarna, beskriver socialt företagande som en tredje sektor i arbetslivet, vid sidan av den privata och den offentliga.
– Det handlar om långsiktighet och hållbarhet och om att pengarna ska arbeta vidare och gå tillbaka in i verksamheten, säger Gunilla Magnusson.
Målet är att personer som har kommit långt bort från ett jobb ska kunna hitta tillbaka till ett arbete där delaktighet är en hörnsten. De kommande åren ska Coompanion Sörmland bland annat lägga extra krut på kooperativ utveckling för utlandsfödda och unga vuxna.
Verksamheten finansieras till största delen av Tillväxtverket samt av avgifter. Förutom kommunerna är än så länge bland andra Almi, samordningsförbundet Rar, ABF och studieförbundet Vuxenskolan medlemmar i Coompanion Sörmland.
Exempel på sociala kooperativa verksamheter är Kooptjänsts second hand-butik Hamlet och hunddagiset Doglet i Katrineholm.