Idéerna bakom en nedläggning av anestesijouren, och enligt många bedömare också en nedläggning av akuten, på Kullbergska sjukhuset kommer inte från politiskt håll. Det berättar nu Ingela Iversen, tidigare chef för medicinkliniken som ansvarar för akuten.
– Det har varit diskussioner under de två år som jag jobbade där att man vill avveckla akut- och specialistsjukvården, men aldrig så konkret, utan bara diskussioner, säger Ingela Iversen.
I november slutade hon som chef på Kullbergska efter att en konflikt med dåvarande divisionschefen Svante Nyberg briserat fullständigt och 15 läkare hotade att säga upp sig.
Enligt Ingela Iversen låg bland annat diskussioner som den om akutvården bakom konflikten med Nyberg.
– De här förslagen kommer inte från politikerna utan dels från min chef och så har det diskuterats i vår ledningsgrupp, säger Ingela Iversen.
Hon menar att diskussioner kan vara relevanta, hur man samverkar mellan länets tre akutsjukhus.
– Men det betyder ju inte att man ska ta bort akutsjukvården, vad får man kvar då? frågar hon sig.
– Vilka läkare vill jobba på ett sjukhus utan akutsjukvård. Under min tid specialiserade vi oss till exempel på hjärtspecialister. Vad händer om de inte får jobba med det, alla som vi anställde då?
Det hon spår är en dramatisk utveckling för Kullbergska, där läkarna kommer lämna sjukhuset i strid ström.
– Min farhåga är att vi inte har några läkare kvar om man avvecklar akutsjukvården, säger Ingela Iversen.
Hon betonar vikten av att göra en ordentlig riskanalys inför en sådan förändring och påpekar att en sådan också gjorts redan under hennes tid som verksamhetschef.
– Jag är lite trött på de här diskussionerna, säger Ingela Iversen.
I ett inlägg på Facebook talar du om att alltför många krafter ligger bakom detta, litar du inte på politikerna?
– Jag kan varken svara ja eller nej på den frågan. De politiker som jag har haft att göra med har varit väldigt resonabla och förnuftiga, de visar ett stort engagemang och intresse. Jag fick en god relation till politikerna, säger Ingela Iversen.
– Jag såg att det låg tjänstemannakrafter bakom diskussionen om akuten på Kullbergska. Därifrån fick jag instruktioner vartåt det skulle gå, från divisionschefen.
Hur bör man göra med Kullbergska då?
– Jag skulle se ett bättre samarbete mellan de tre sjukhusen. Man ska inte behöva ta in hyrläkare om man är tre sjukhus som samarbetar, då ska man kunna spara in den kostnaden.
– Hyrläkare innebär en stor kostnad, men jag måste säga att vi har duktiga hyrläkare, jag ville erbjuda dem fast tjänst, men det är stora kostnader och ska man tänka på ekonomi så bör man definitivt avveckla hyrläkarna.
Snart börjar hon på ett nytt jobb som verksamhetschef på en vårdcentral som inte ligger i Sörmland.
Hur ser du på höstens Kullbergskabråk i backspegeln, är du bitter?
– Nej, jag är inte bitter. Det är mest tråkigt för sjukhuset att man fortsätter att driva frågor om att lägga ner akuten och att personal ska behöva kämpa för sin överlevnad. Jag tror att Kullbergska är ett kostnadseffektivt sjukhus som definitivt har framtiden för sig, säger Ingela Iversen.