Centrumbrottsligheten halverad på sju år

Otrygghetsbrott som misshandel, inbrott, våldtäkter, stölder, rån och klotter har minskat radikalt i centrala Katrineholm under de senaste åren.

DragTNK8518.jpg

DragTNK8518.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2014-04-04 05:00

Det har blivit betydligt lugnare i Katrineholms centrum och på Norr. Det visar helt nya siffror, framtagna av polisen.

Siffrorna mäter sex mycket olika brottstyper med det gemensamt att de alla bidrar till att minska människors känsla av trygghet. Brottstyperna är misshandel i offentlig miljö, inbrott, våldtäkt, stöld, rån och klotter.

Siffrorna gäller för perioden 1 januari till den 12 mars, med början 2008. Det året skedde 43 otrygghetsbrott i centrum, jämfört med 14 sådana brott i centrum i år.

På Norr, där flera av Katrineholms uteställen ligger, är minskningen också stor: från 56 otrygghetsbrott 2008 till 21 sådana brott under de elva första veckorna i år.

Det värsta året ur trygghetssynpunkt var 2011. Då skedde 302 otrygghetsbrott i hela kommunen under perioden 1 januari till 12 mars, varav 41 brott i centrum och 87 brott på Norr. Under samma period i år har 126 otrygghetsbrott skett.

Mellan 30 och 50 procent av de brottsanmälningar som görs i hela kommunen kommer från den mycket begränsade yta som Norr och centrum utgör. I stora drag sker brotten på Stationsplan, i Lövatunneln, på Stortorget, Fabriksgatan och Drottninggatan.

När det gäller misshandel har antalet fall minskat i hela kommunen, men minskningen är störst i centrum och på Norr, medan något fler misshandelsfall sker i kransområden som Nävertorp och runt Vingåkersvägen.

Robert Ljungkvist är tillförordnad chef för polisens förebyggande verksamhet. Han tror att det finns flera orsaker till att det är lugnare.

– Jag tror det beror på polisiär närvaro. Det är många poliser ute på kvällarna och nätterna.

Dessutom tycker Ljungkvist sig märka att unga inte är ute och dricker på samma sätt som förr.

– Det är färre personer ute nu. Förr var det jämt gäng med ungdomar som bar på kassar fulla med öl, det blir mer och mer sällsynt

Sociala medier anges vara en av orsakerna till det: unga har andra sätt att träffas än på krogen och gatorna. Ljungkvist tror också att inställningen till alkoholdrickande börjar ändras.

Han minns en skolavslutning han jobbade på, för nio eller tio år sedan.

– Vi förverkade flera hundra liter alkohol. Folk låg helt utslagna i gräset. Det sker över huvud taget inte i dag.

Skulle du säga att Katrineholm är en trygg stad?

– Absolut, det finns ingen tvekan. Hela stan är trygg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om