Cannabis nu en axelryckning

Cannabis är på kraftig framväxt bland Katrineholms ungdomar. Drogen går hand i hand med en annan trend: allt fler tonåringar rycker på axlarna åt faran med marijuana och hasch.

Katrineholm2013-12-18 05:00

Sörmland är bland de tio svenska län där cannabisbruket i dag är särskilt utbrett. Under de senaste fyra åren har både utbud och efterfrågan ökat bland länets ungdomar. Lokalt är tillgången på marijuana och hasch "god", beskriver Oscar Nissfolk som leder Katrineholmspolisens störningsgrupp.

— Majoriteten av ungdomarna är emot droger. Men i 15–20-årsåldern är man i en prova på-fas. De som då kommer in i rökandet och fastnar för det, tycker att cannabis borde legaliseras.

Just attityden till cannabis har förändrats dramatiskt. Det tycker såväl Nissfolk som Mikael Lindberg vid kommunens ungdomssupport. Lindberg arbetar förebyggande med bland annat drogproblematik bland tonåringar, och oroas av den närmast romantiska synen på narkotikan bland många ungdomar.

— Den har fått acceptans också bland de som inte röker på. Cannabis används i dag öppet på fester och det är en markant förändring mot tidigare. Då smögs det mer med drogen.

En allt vanligare uppfattning bland många tonåringar, är enligt Lindberg att hasch och marijuana i stort sätt är ofarligt att röka. Cannabis håller på att bli en allmän partydrog.

— De allra flesta som testar första gången, gör det i kombination med alkohol. I nästa steg blir cannabis ett alternativ till alkoholen. De betraktar den inte som narkotika, utan ser den som en växt. Vi brukar då säga "det är heroinet också".

— Långt ifrån alla som testar cannabis fastnar i missbruk, påpekar Oscar Nissfolk. Men cannabis är en dokumenterad inkörsport till tyngre saker. Man måste ta mer och mer för att uppnå ruset och då är risken stor att man i nästa steg går vidare till exempelvis heroin.

Cannabis är den vanligaste narkotikan efter amfetamin. Den är också den drog, näst efter narkotiska läkemedel, som oftast beslagtas av polisen.

Nissfolk uppskattar att de flesta som tar risken att odla marijuana eller hasch gör det för att vara självförsörjande. Men det finns också de som odlar i syfte att sälja vidare på den lokala marknaden.

— Det är inga små odlingar. Vi snackar trädgårdsland.

Polisens spaningsarbete har en hög träffprocent, uppger Nissfolk. Men risken som odlaren löper för att åka fast uppvägs ofta av chansen att enkelt tjäna en hacka. På bara en femma hasch – fem gram – kan säljaren tjäna 500–800 kronor.

När polisen misstänker att en 15–18-åring använder cannabis tillämpas den så kallade Linköpingsmodellen. Polisen konfronterar ungdomen och dess föräldrar med brottsmisstanken, informerar om narkotikans faror och försöker på så sätt förebygga fortsatt bruk.

— Det är oerhört viktigt att reagera och agera tidigt för att motverka riskerna som narkotikan medför, säger Nissfolk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om